Paavo ja mutu-politiikka
EU-maiden hallitusten päämiehet sopivat lähes yhdeksän kuukautta sitten huippukokouksessa talouskurisopimuksesta, joka antaa EU:n komissiolle vallan puuttua jäsenmaiden budjetteihin.
Sopimus velvoittaa jäsenvaltiot automaattiseen mekanismiin julkisten menojen leikkaamiseksi budjettitasapainon ”kultaisen säännön”, rakenteellisen tasapainon ja julkisen velan enintään 60 % säännön toteuttamiseksi. Tulkintaoikeus sääntöjen toteuttamisessa on komissiolla ja Euroopan tuomioistuimella. Sopimus on osa finanssimarkkinoiden ehdoilla tapahtuvaa autoritaarista liittovaltiokehitystä, jolla ajetaan alas työväenliikkeen taistelulla saavutettuja sosiaalisia oikeuksia ja demokratiaa.
Vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa torjuttiin viime viikonloppuna esitys, jonka mukaan VAS olisi asettunut muiden Euroopan vasemmiston jäsenpuolueiden tavoin vastustamaan talouskurisopimusta. ”Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki katsoi, että Vasemmistoliiton ei ole syytä lyödä mutu-tuntumalla kantaa talouskurisopimukseen ennen kuin sen sisältö lopullisesti selviää.” (Kansan Uutisten Verkkolehti 18.11.2012).
Voi kysyä, kukahan tässä asiassa tekee politiikkaa ”mutu-tuntumalla”? Pääministeri Jyrki Katainen sai talouskurisopimuksen hyväksymiseen valtakirjan lähes yhdeksän kuukautta sitten hallitukselta ja eduskunnan suurelta valiokunnalta. Molemmissa tämän jo vuosi sitten valmisteille tulleen sopimuksen hyväksyivät myös VAS:n edustajat. Hallitus antoi esityksen sopimuksen hyväksymisestä ja sen edellyttämästä lainsäädännöstä 9.marraskuuta. Perusteluineen esitys on 60 sivua. Hyväksyivätkö VAS:n ministerit senkin ”mutu-tuntumalla”?
Euroopan vasemmisto (johon kuuluu 27 vasemmistososialistista, kommunistista ja punavihreää puoluetta), on yksimielisesti asettunut vastustamaan EU:n talouskurisopimusta. Euroopan vasemmiston hallitus on kehottanut kansanedustajia esittämään parlamenteissa talouskurisopimuksen hylkäämistä. Sopimusta vastustaa myös sosialidemokraattisjohtoinen Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö. EU:n ja hallitusten ajamaa leikkauspolitiikkaa vastaan järjestettiin runsas viikko sitten laaja eurooppalainen lakko- ja mielenosoituspäivä. Eikä tainnut olla pelkkää ”mutu-tuntumaa”, että Suomessa hallitusvasemmisto oli poissa mielenosoituksista ja ay-liikkeen johto niin hiljaa?
Talouskurisopimus ei näy Suomessa nyt yhtä raakana kuin Kreikassa, Espanjassa ja Portugalissa, joille EU:n komission, EKP:n ja IMF:n ”troikka” sanelevat yhä kovempia palkkojen, sosiaaliturva ja julkisten palvelujen leikkaamisen ja yksityistämisen ohjelmia. Mutta Kataisen hallituskin toteuttaa perusteiltaan samaa linjaa. Se näkyy esimerkiksi kuntien rahoituksen leikkaamisena, valtion ja kuntien työpaikkojen vähentämisenä, reaalipalkkojen alentamisena, valtionyhtiöiden yksityistämishankkeina, pienituloisiin raskaimmin kohdistuvien arvonlisäverojen korottamisena, tukena ns. EU:n vakausmekanismille, ympäristönsuojelun alistamisena Talvivaaran tapaan suurfirmojen voitontavoittelulle jne.
Tällaisesta ”mutu-politiikasta” on jo korkea aika irtaantua. Tarvitaan politiikkaa, jota ei tehdä ”mutu-tuntumalla” vaan tietoisena siitä, että EU:n kriisipolitiikan avulla jaetaan nyt tuloja, varallisuutta ja valtaa pankkiirien, suursijoittajien ja rikkaiden hyväksi. Tien avaamiseksi ulos kriisistä on hylättävä leikkauspolitiikka, muutettava tulonjakoa työntekijöiden hyväksi ja luotava uusia työpaikkoja, rajoitettava finanssimarkkinoiden valtaa ja ulotettava demokratia myös talouden alalle. Tarvitaan rehellistä vasemmistopolitiikkaa, joka tietää kummalla puolella on työn ja pääoman välisessä luokkataistelussa.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia