Perussuomalainen leikkauslista
Perussuomalaisia on arvostelu oman vaihtoehdon puuttumisesta. Europarlamentaarikko Sampo Terhon johtaman ”perussuomalaisten talouden ammattilaisten” ryhmän julkistaman raportin jälkeen ei tarvitse enää kysyä, mikä on perussuomalaisten vaihtoehto. Sen sijaan voi kysyä, tätäkö perussuomalaisten kannattajat todella haluavat?
Terhon ryhmän raportissa Suomen kilpailukyvyn sopeuttamisesta esitetään talouden ongelmiksi korkeat palkat, eläkeläisten kasvava osuus, hyvinvointipalvelujen paisuminen, ”maailmanparantamisen” kulut ja valtion velkaantuminen.
Raportin toimenpide-esitykset ovat raju leikkaamisen ja pakkotyön ohjelma:
– Ruuan arvonlisäveron nostaminen 3 prosenttiyksikköä. Myös lääkkeiden, ravintolapalvelujen ja sanomalehtien arvonlisäverojen nostaminen samalle 17 % tasolle. Kuluttajille näistä alv-korotuksista tulisi 1 050 miljoonan lisälasku.
– Työntekijöiden irtisanomisen helpottaminen ja työttömien pakottaminen ottamaan vastaan mikä tahansa työ sillä uhalla, että muuten he menettävät kokonaan työttömyysturvan.
– Palkkojen nousun rajoittaminen yritysten hintakilpailukyvyn vahvistamiseksi.
– Asumistuen supistaminen ja toimeentulotuesta tapahtuvan asumismenojen osittaisen korvaamisen lopettaminen samalla kun keskitetään vähävaraiset asumaan valtion rahoittamiin vuokra-asuntoihin (joita rakennetaan lisää).
– Asuntolainojen verovähennysten poistaminen (tällaisten verovähennysten poisto 435 miljoonaa).
– Ammattikorkeakoulujen vähentäminen ja opiskeluaikojen rajoittaminen niissä 3 vuoteen.
– Lukukausimaksujen käyttöönotto korkeakouluissa (200 miljoonan ”omavastuuosuus” opiskelijoille, pakkolaina). Koulutusalojen rajoittaminen.
– Yksityisten terveyspalvelujen kela-korvausten poistaminen (250 miljoonaa).
– Ahvenanmaan maakunnan ja kuntien rahoituksesta pois 100 miljoonaa.
– Kehitysavusta pois 1 100 miljoonaa mm. rajoittamalla humanitaarista maahanmuuttoa.
– Ilmastopäästöjen vähentämistavoitteiden lieventäminen (ominaispäästöjärjestelmä).
– Ydinvoiman rakentamisen vapauttaminen lupajärjestelmästä ja vesivoiman rakentamisen helpottaminen.
– Luovutaan energiayhtiöille tulevasta wind fall -verosta ja uusien energiamuotojen tukemisesta syöttötariffijärjestelmällä.
On Terhon ryhmän raportissa muutamia positiivisiakin ehdotuksia, kuten työnantajien sotu- ja eläkemaksujen porrastaminen ja arvonlisäverollisen liikevaihdon alarajan nostaminen pienyritysten aseman helpottamiseksi, suuryritysten tukien karsiminen ja viennin painopisteen siirtäminen ns. BRIC-maiden suuntaan.
Suurin osa raportissa ehdotetuista noin 2 miljardin euron leikkauksista ja noin 1,7 miljardin veronkorotuksista iskisi kuitenkin rajuimmin pienituloisiin, työttömiin, nuoriin, sairaisiin ja eläkeläisiin. Vain osa niistä kompensoitaisiin vähävaraisimmille.
Osa perussuomalaisten edustajista on irtisanoutunut näistä leikkauslistoista ja esittänyt, että kyse on vain Sampo Terhon raportista. Kyse ei ole kuitenkaan mistään yksityisajattelusta.
Raportin on tehnyt työryhmä, joka on esitelty puolueen talousasiantijoina. Mukana ovat Timo Soinin seuraajaksi EU-parlamenttiin valitun Sampo Terhon lisäksi muun muassa Soinin luottomies puoluetoimistossa, Matti Putkonen ja eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija Juha Halttunen.
Mutta mihin tällä perussuomalaisten leikkaus- ja pakko-ohjelmalla tähdätään?
”Pehmeiden puheiden sijasta Suomi tarvitsee kovia päätöksiä”, korostetaan raportin yhteenvedossa. Perussuomalaiset ei ole ensimmäinen oikeistopopulistinen puolue, jonka piiristä nousevat vaatimukset ”kurista ja järjestyksestä”. Erilaisten sosiaalisten tukien leikkaaminen ja autoritaarisuus sopivat EU:ssa vallalla olevaan uusliberalismiin, joka ruokkii tällaista ajattelua.
Vielä hallitusta kovempien leikkauslistojen esittäminen voi olla myös pelin politiikkaa, jolla pyritään pohjustamaan tietä seuraavaan hallitukseen. Halutaan näyttää kokoomukselle, että perussuomalaisten kanssa sen olisi helpompi ajaa alas hyvinvointivaltiota kuin nyt kuuden puolueen hallituksessa.
Tätäkö ”jytkyn” äänestäjät halusivat?
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia
Posts: 4
”Jytkyn” äänestäjältä
Reply #4 on : Sat January 26, 2013, 20:15:07