Neljäs tie ei kiertele
Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän näytelmä Neljäs tie ei kiertele. Se syyttää poliittisia päättäjiä hyvinvointivaltion tuhoamisesta pienen finanssimarkkinoilla keinottelevan pienen vähemmistön hyväksi.
Ikään kuin vaivihkaa alkava näytelmä huipentuu kohtaukseen, jossa Talking about a revolution –kappale saa ympärilleen kuvat euroalueen väkivaltaisista mielenosoituksista ja köyhien äänettömän joukon lämmitellessä tynnyreissä palavien tulien äärellä.
Kansallisteatterin näytelmä jatkaa Ylioppilasteatterin Valtuusto- ja Ryhmäteatterin Eduskunta –näytelmien dokumenttiteatteria. Se vyöryttää tietoa ”vaihtoehdottomaksi” väitetyn uusliberalistisen politiikan tuhoisista seurauksista. ”Euroopassa on 120 miljoonaa avustuksia tarvitsevaa köyhää, jotka vielä jokin aika sitten tulivat toimeen omillaan.”
Näyttämön lavastus kääntyy kulisseiksi, joiden taakse videokamera vie kurkistamaan pienessä piirissä, ilman avointa keskustelua tehtäviä isoja ratkaisuja. Välillä myös meistä ”yleisöstä” tulee osa näytelmää.
Pyrkimys piirtää kaari vuodesta 1918 nykypäivään on ymmärrettävä, mutta ehkä näytelmän kannalta olisi kannattanut keskittyä aikaan hyvinvointivaltion rakentamisesta sen nykyiseen alasajoon ja kaiken alistamiseen finanssimarkkinoille.
Näytelmän sankariksi nousee erityisesti Esko Seppänen varoituksillaan kovan markan ja europolitiikan seurauksista. Välillä tosin horjahdetaan kertomaan, että koko media vaikeni rahoitusmarkkinoiden vapauttamisesta 80-luvun lopulla. Tiedonantajassa se oli kuitenkin jo silloin kritiikin kohteena.
Neljäs tie ei tyydy vain syyttämään hallituksia, EU-komissaareja ja pankkiherroja. Se nostaa esille myös vaihtoehtojen mahdollisuuden. Esimerkiksi jos valtionyhtiöitä ei olisi yksityistetty, olisi julkisiin palveluihin käytettävissä joka vuosi miljardeja euroja enemmän. Pitääkö 90-luvun laman hoitamisessa tehdyt virheet toistaa Euroopan tasolla ja uhrata ihmisten työpaikat, toimeentulo ja julkiset palvelut pankkien hyväksi? Hylkäämällä leikkauspolitiikka voidaan välttää Euroopan syvenevä kriisi. Neljäs tie kysyy, millaisen tulevaisuuden me haluamme?
(Kuva Kansallisteatteri)
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia