Kokoomus hävisi hotellitornin, mutta voitti palvelusetelit
Valtuuston yli viisituntiseksi venyneessä kokouksessa suurimman osan ajasta vei keskustelu Jätkäsaaren rantaan esitetyn 33-kerroksisen tornihotellin asemakaavasta. Sen varjoon jäivät niin palveluseteleitä kuin asumisen ohjelman toteutusta koskevat asiat. Mutta toisaalta tornihotellin kaavassa oli kyse myös periaatteellisesta valinnasta: suunnitellaanko tätä kaupunkia suuren rahan ehdoilla ja Hyvä veli –sopimuksilla vai asukkaiden osallistumisella ja asukkaita varten? Samasta on kyse myös uudelleen esille nousseessa Guggeheim-museohankkeessa.
Jätkäsaaren tornihotelli kaatui
Valtuusto hylkäsi tornihotellin täpärästi äänin 43 – 42. Hylkäysesitys oli Tuomas Rantasen (vihr) tekemä ja allekirjoittaneen kannattama. Vastaan olivat ryhminä VAS, keskusta, kristilliset ja SKP&Helsinki-listat. Muut ryhmät hajosivat. Tulos oli tappio erityisesti kokoomukselle ja vihreiden johdolle, myös kaupunginjohtajalle ja apulaiskaupunginjohtajalle.
Äänestyskartta löytyy tästä linkistä
Tornihotellia perusteltiin kaupungin imagolla, matkailulla, työllisyydellä ja jopa energiatehokkuudella. Asukkaiden ja asiantuntijoiden kannanotoissa hanke nähtiin lähes poikkeuksetta kaupunkikuvaa pilaavana. Helsingissä on jo hotellien ylikapasiteettia ja jättihotellien trendi on muuallakin menossa ohi. Toisenlainen rakentaminen taas voi olla jopa paremmin työllistävää ja suurhotelli saattaisi viedä osan muiden hotellien asiakkaista. Energiatehokkuuden osalta tutkimukset osoittavat, että ylikorkea rakentaminen sitoo enemmän energiaa materiaaleihin ja kuluttaakin enemmän energiaa kuin matalampi.
Ryhmämme puheenvuoro täältä.
Palvelusetelit lisäävät eriarvoisuutta
Edellisellä valtuustokaudella valtuusto äänesti nurin palvelusetelien käytön vakinaistamisen. Nyt ajettiin läpi paitsi kokeilujen vakinaistaminen myös setelien käytön laajentaminen. Muutos on periaatteellisesti suuri. Palveluseteleitä ei enää pidetä vain kunnan palveluja tilapäisesti täydentävänä silloin kun kunnan oma tuotanto ei riitä. Nyt setelistä tehdään pysyvä palvelujen järjestämisvaihtoehto sosiaali-, terveys- ja päivähoitopalveluissa kunnan omalle toiminnalle. Toinen periaatteellisesti iso ero koskee rahoitusta. Pohjoismaiseen hyvinvointimalliin on kuulunut vähävaraisten tukeminen verovaroista. Nyt jaetaan verovaroja hyvätuloisille, joilla on varaa omarahoituksellaan hoitaa osa palvelun hinnasta. Käytännössä palvelujen eriarvoisuus kasvaa, kun samaan aikaan vielä leikataan kaupungin budjetissa palvelujen määrärahoja.
Tätä kritiikkiä esittivät tiukastikin myös monet sosialidemokraatit, vasemmistoliittolaiset ja vihreät – mutta kun tuli päätöksen aika, kaikki muut ryhmät olivat kokoomuksen ajaman palvelusetelien käytön laajentamisen kannalla. SKP ja Helsinki-listat jäi yksin vastustamaan palvelujen eriarvoistamista.
Puheenvuoroni ja esitykseni löytyvät tästä linkistä
Asumisen ohjelman seurantaa
Valtuusto käsitteli myös raportin asumisohjelman toteuttamisesta. Tässä yhteydessä nostin esille vuokra-asuntojen vähyyden (tavallisten ara-vuokra-asuntojen rakentamisen osuus jäi vain 12,7 %iin), asumisen hintaa nostavat kaupungin korot ja tonttivuokrat sekä vuokralaisdemokratian puutteet.
Lisäksi käsiteltiin mm. Megahertsin liiketilojen kaava, johon sisältyy 2 + 17-kerroksinen torni. Kaava korostaa yksityistä autoilua ja sivuuttaa alueelle luvatun uimahallin. Muun muassa Herttoniemi-seura vastusti jyrkästi kaavaa. Jäin kuitenkin yksin esittämään kaavan muuttamista.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia