Väkivalta ei ole ratkaisu
Väkivalta ei ole ratkaisu Egyptin kriisiin. Sillä on hukutettu kansanliikkeiden demokratiapyrkimykset vereen. Muslimiveljeskunnan asemien ja vastarinnan nujertamisesta on tullut Egyptin armeijan johdolle ja osalle maan vanhasta eliitistä keino palata Mubarakin ajan komentoon poikkeustilavaltuuksineen.
Arabikevät ei tuottanut Egyptiin laajaa vasemmistolaista ja edistyksellistä voimatekijää. Se näkyi ensin Mubarakin kaatumisen jälkeen vaaleissa, joiden tuloksena syntyi presidentti Mursin ja muslimiveljeskunnan johtama hallitus. Kun mielenosoitusten saattelemana kaadettiin sitten Mursin hallitus, se tapahtui armeijan johdon, talouseliitin ja liberaalien porvarillisten voimien hyväksymän suunnitelman puitteissa, jonkinlaisena kompromissina.
Nyt tämä kompromissi näyttää hajonneen. Valta on selvästi armeijan johdon ja sen kovia otteita tukevien piirien käsissä. Liberaalina pidetyn varapresidentti Mohamed ElBaradein ero on tästä ilmaus. Yhteenottoihin armeijan kanssa valmistautuneiden mielenosoitusleirien hajottaminen väkivaltaisin keinoin (eikä väsyttämällä ja neuvotellen) hyödyttää ElBaradein mukaan vain erilaisia ääriryhmiä.
Taas kerran on nähty, miten vaarallisella tiellä ollaan, kun lähdetään syrjäyttämään vaaleilla valittu presidentti ja hallitus kenraaleiden voimin. Egyptin väkivaltaisuudet heijastuvat muuallekin Lähi-itään ja kärjistävät sen tilannetta. Välikäteen on joutunut myös Egyptin armeijaa rahoittanut ja aseistanut Yhdysvallat.
Laajoista mielenosoituksista huolimatta Egyptiin ei ole muodostunut sellaista kansalaisyhteiskunnan aktiivisuuteen nojaavaa poliittista koalitiota, joka olisi kyennyt saamaan aloitteen. Tämä korostaa kansainvälisen solidaarisuuden tarvetta. Egyptistä ei saa tulla uutta Syyriaa.
On sanottava selvästi ei väkivallalle, joka on jo johtanut satojen ihmisten tappamiseen ja vähäisenkin demokratian korvaamiseen sotilashallinnolla. Myös Suomen hallituksen on painostettava Egyptin armeijaa ja kriisin muita osapuolia yhteisiin neuvotteluihin poliittisten ratkaisujen aikaansaamiseksi niin, että kansalaiset saavat ratkaista demokraattisesti maan suunnan.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia