Eikö vanhuspalvelulakia tarvitse noudattaa?
Heinäkuun alussa astui voimaan pitkään valmisteltu vanhuspalvelulaki. Sen mukaan kunnanvaltuuston hyväksyttäväksi on laadittava suunnitelma, joka määrittelee tavoitteet ja toimenpiteet ikääntyvien hyvinvoinnin edistämiseksi, itsenäisen selviytymisen tukemiseksi sekä palvelujen määrän ja laadun parantamiseksi (5 §). Laki myös velvoittaa kuntaa järjestämään vanhukselle hänen tarpeisiinsa nähden riittävät sote-palvelut (13 §) ja tekemään yhdessä ikääntyvän tai hänen läheistensä kanssa palvelutarpeen arvioon perustuvan palvelusuunnitelman (16 §).
Tein valtuustossa kyselyn siitä, mihin toimiin Helsinki on ryhtynyt vanhuspalvelulain toteuttamiseksi, milloin laissa edellytetty suunnitelma tuodaan valtuuston käsittelyyn ja miten kaupunki tiedottaa vanhuksille heidän oikeudestaan palvelutarpeen arvioon ja palvelusuunnitelmaan.
Apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) vastasi eilen, että suunnitelmaa aletaan valmistella vasta ensi vuonna ja että sitä ei tuoda valtuuston hyväksyttäväksi. Rädyn mukaan riittää kun sote-virasto tekee suunnitelman, koska vanhuspalvelut sisältyvät kaupungin yleiseen strategiaan ja talousarvioihin.
Sosiaalisia perusoikeuksia koskevia lakeja ei näköjään pidetä kaupungin johdossa yhtä velvoittavina kuin muita lakeja. – Mikähän haloo nousisi, jos viranomaiset ilmoittaisivat vaikkapa yhteisöveron alennuksen astuttua voimaan, että lain toteuttamista aletaan valmistella vasta joskus ensi vuonna eikä kaikkia lain pykäliä aiota noudattaa?
SKP ja Helsinki-listat on jo pidempään vaatinut vanhuspalvelulain edellyttämän suunnitelman tuomista valtuustoon ja palvelujen resurssien lisäämistä. Asiasta keskusteltiin jo valtuuston strategiaseminaarissa, mutta kaupungin johto pitää jääräpäisesti kiinni tulkinnasta, joka on mielestäni ilmiselvässä ristiriidassa lain kanssa. Esimerkiksi Rädyn mainitseman strategiaohjelma ei sisällä laissa edellytettyja konkreettisia arvioita, tavoitteita, toimenpiteitä, resurssien osoittamista eikä vastuiden määrittelyä.
Tässä asiassa tarvitaan selvästi eläkeläisjärjestöjen, muiden helsinkiläisten ja myös sote-lautakunnan aktiivisuutta, jotta myös Helsingin kokoomuslaiset virkamiesjohtajat joutuvat ottamaan tosissaan kaikki vanhuspalvelulain velvoitteet.
.
(Kuva Ylioppilasteatterin näytelmästä Valtuusto).
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia