Osallistuvaa suunnittelua
Olipa innostava kokemus osallistuvan suunnittelun mahdollisuuksista eilen Maunulan demokratiahankkeessa. Asukkaiden, arkkitehtien ja virkamiesten yhteinen työpaja aloitti Maunulan uuden kirjasto- ja monitoimitalon suunnittelua. Nyt ideoitiin, ensi vuoden alussa on tarkoitus jatkaa kun arkkitehdeilla on ensimmäiset suunnitelmat talosta.
Maunulan yhteisöllinen henki ja luonnonläheinen, puistomainen arkkitehtuuri kiinnostivat arkkitehtejä. Näinä julkisten menojen leikkaamisen aikoina Maunulan uuden kirjasto-, työväenopisto- ja nuorisotalon rakennushanke on jo sinällään poikkeuksellista. Meille Maunulassa se on tulosta yli 20 vuotta jatkuneesta toiminnasta. Samalla se on jatkoa asukastoiminnan positiivisille saavutuksille: bussilinja 62 säilyttäminen, pankkiautomaatin palauttaminen, postin toimipaikan säilyttäminen, asukastalo Saunabaari, vanhan Maunulan suojelukaava.
Odotan mielenkiinnolla ja aika suurin toivein seuraavaa työpajaa. Maunulan kirjasto- ja monitoimitalon suunnittelijaksi valitun K2S-arkkitehtitoimiston käsialaa ovat muun muassa Kampin kappeli, Sipoon Enter, Stadionin peruskorjaussuunnitelmat ja hotelli Paasitorni. Heiltä pitäisi ainakin löytyä osaamista ratkoa ongelmia, joita tontin kaavoituksen ja rakentamisaikataulujen tekeminen yksipuolisesti HOK-Elannon liiketilojen ehdoilla ja asukkaiden toiveet sivuuttaen on asettanut.
Asukkaiden osallistuminen on selvästi avannut myös kirjaston, työväenopiston ja nuorisotalon väelle uusia mahdollisuuksia verrattuna tapaan, jolla Helsingissäkin kiinteistöhankkeita yleensä toteutetaan. Positiivista oli myös kuulla, että hankkeen budjettia on kiinteistölautakuntaan ensi viikolla tulevassa esityksessä tarkistettu hiukkasen ylös päin, noin 9 miljoonaan euroon.
Jos demokratiahanke jatkuu yhtä hyvin, voidaan talon valmistuttua edetä ehkä osallistuvaan budjetointiin?
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia