Budjettikuri murtui – osittain
Kaupunginhallituksen yksimielinen budjettisopimus murtui Helsingin valtuustossa tänä iltana hieman ennakoitua laajemmin. Muutosesityksiä tekivät runsas viikko sitten lisäkseni neljä Vasemmistoliiton valtuutettua ja kaksi varavaltuutettua sekä yksi Perussuomalaisten varavaltuutettu. Kun esityksistä tänään äänestettiin, irtaantui budjettikurista myös yksi Perussuomalaisten valtuutettu ja eräissä äänestyksissä myös muutamia muita valtuutettuja Vasemmistoliiton, Perussuomalaisten ja Kristillisten ryhmistä.
Yhdessä Belle Xian (ps) kanssa tekemiäni esityksiä työllisyysrahojen lisäämisestä kannatti vain 4 valtuutettua. Vaikka työttömyys kasvaa yli 25 %, työllisyysrahat jäädytettiin. Yhtä tylyin numeroin torjuttiin minun ja Sami Muttilaisen (vas) esitykset nuorisotoimen ja lähikirjastojen rahoituksen turvaamisesta.
Yhdessä Vesa Korkkulan (vas) kanssa esittämäni vammaisten ja vanhusten HSL-kortin säilyttäminen torjuttiin äänin 73 – 9. Esityksemme energialaitoksen yhtiöittämisen rajoittamisesta vain lain vaatimaan kaatui äänin 74 – 3. Yhtä vähän tukea sai Dan Koivulaakson (vas) kanssa tekemäni esitys Sataman toiminnan pääosan säilyttämisestä liikelaitoksena, kuten uusikin laki sallii.
Vihreiden ja SDP:n tiukka ryhmäkuri
Vihreiden ryhmäkurin tiukkuutta kuvaa se, että yksikään vihreä ei rohjennut kannattaa esitystäni poistaa budjetista varaus ydinvoiman lisäinvestointeihin. Tämä esitys kaatui äänin 74-10. Sitä tukivat vain VAS:n ryhmä yhtä lukuun ottamatta ja yksi perussuomalainen.
Ehdotin Korkkulan tukemana 62 miljoonan ohjaamista energialaitoksen noin 212 miljoonan voitoista peruspalvelujen alibudjetoinnin lopettamiseen. Ehdotus kaatui äänin 79 – 4.
Koivulaakson esitys 13,5 miljoonan lisäämisestä sosiaali- ja terveyspalveluihin torjuttiin äänin 75 – 7. Samanlaisen kohtalon kokivat Veronika Honkasalon (vas) ehdotus varhaiskasvatuksen alibudjetoinnin lopettamisesta ja Petra Malinin (vas) esitys liikuntarahoista.
Hylätyksi tuli myös Thomas Wallgrenin kannattamana tekemäni esitys osallistuvan budjetoinnin kokeilujen jatkosta. Ryhmäkurilla myös Wallgren laitettiin äänestämään kannattamaansa esitystä vastaan.
Valtuuston enemmistö ei halunnut myöskään toimia joukkoliikenteen lippujen hintojen nousun ehkäisemiseksi eikä tonttivuokrien korotusten kohtuullistamiseksi, joita esitin Anna Vuorjoen ja Koivulaakson tukemana.
Budjettiäänestyksissä mitattiin valtuutettujen sanojen ja tekojen vastaavuutta.
Kokoomuksen, vihreiden, SDP:n, RKP:n ja keskustan valtuutetut eivät livenneet yhdessäkään äänestyksessä ryhmien johtajien sopimasta budjettikurista. Lupaukset lapsiperheiden ja vanhusten palvelujen turvaamisesta, työllisyydestä, koulujen resursseista, nuorisotaloista ja lähikirjastojen puolustamisesta, ydinvoiman vastustamisesta jne osoittautuivat taas kerran katteettomiksi.
Keski-Pasilan jättiurakasta äänestettiin
Valtuuston kokouksen alussa keskusteltiin kyselytunnilla siitä, ottaako Helsinki vastaan ns. kiintiöpakolaisia Syyriasta. Jussi Halla-aho (ps) yritti taas syyllistää pakolaisia ja maahanmuuttajia asuinalueiden eriytymisestä ja ongelmista. Suurimpia syitä asuinalueiden ongelmiin ovat kuitenkin asumisen kallis hinta, vuokra-asuntojen puute, työttömyys ja peruspalvelujen heikentyminen, joista Halla-aho on itse ollut mukana tekemässä päätöksiä kaupunginhallituksessa ja valtuustossa.
Kokouksen lopulla keskusteltiin ja äänestettiin Keski-Pasilan jättikokoisesta keskusta-alueesta. Tämän Suomen, ehkä pohjoismaidenkin suurin urakka kilpailutettiin, mutta kilpailussa saatiin lopulta vain yksi tarjous. Kilpailuun ja urakkaan liittyy muitakin erikoisia ja kyseenalaisia piirteitä, joiden takia esitin asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi. Palautusta kannatti kaksi perussuomalaisten valtuutettua.
(Kuvassa äänestyskartta budjetin työllisyysmäärärahoja koskevasta äänestyksestä.)
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia