Tuusulanjärven taitelijaperheet
Tuusulanjärven taiteilijaperheet
Sunnuntainen kävelyretki Tarvaspäähän ja sieltä ratikalla Ateneumiin oli monella tavalla kiintoisa.
Gallen-Kallelan museossa oli esillä Sergei Prokudin-Gorskin värivalokuvia ennen värifilmiä. Prokudin-Gorski kehitti erikoisen kolmiväritekniikan, jolla hän otti kuvia 1900-luvun alun Venäjältä, muun muassa Saimaalta ja Karjalasta. Niiden rinnalla on muutamia I.K.Inhan ja yllättäen myös Akseli Gallen-Kallelan samoihin aikoihin ja paikkoihin liittyviä valokuvia.
Erityisen antoisa oli Ateneumin näyttely Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä, sekin 1900-luvun alusta. En ole tainnut koskaan ennen katsoa taitelijoiden töitä näyttelyssä, jossa ne liitetään näin laajasti ja konkreettisesti perheisiin, heidän arkeensa, lasten kasvatukseen ja kotien estetiikkaan, aina puutarhanhoitoa myöten. Kerrankin nostetaan esille myös naisten rooli, ja muutenkin kuin taiteilijaperheiden arjen pyörittäjinä.
Tuusulanjärven taiteilijat – Pekka Halonen, Eero Järnefelt, Jean Sibelius, Juhani Aho & Venny Soldan-Brofeldt sekä J.H.Erkko – ovat ”suomalaisen taiteen kultakauden” nimiä. Mutta eivät ”perussuomalaisen identitteetin vahvistajia”, heidän töissään näkyvät ja kuuluvat myös monenlaiset kansainväliset vaikutteet. Kiinnostavaa oli myös mahdollisuus verrata heidän teoksiaan 125 vuoden takaisiin Ateneumin helmiin, kuten Helen Schjerbeckin maalauksiin.
(Kuva Pekka Halonen / Ateneum)
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia
Posts: 1
kiitos vinkistä – täytyypä käydä katsomassa
Reply #1 on : Mon December 30, 2013, 11:37:13