Asukastalot, Tapuli ja Guggenheim
Asukastalot, Tapuli ja Guggenheim
Helsingin valtuuston kevätkausi alkoi tavanomaisin järjestäytymiskuvioin. Valtuuston entiset puheenjohtajat jatkavat. Isoimpana asiana tässä kokouksessa olivat Kuninkaantammen ja Maatullinpuiston asemakaavat. Salin ulkopuolella mieltä osoittivat asukastalojen toimijat, jotka vastustavat kaupungin johdon aikeita ajaa alas sote-viraston ylläpitämät 11 asukastaloa.Asukastalojen tulevaisuutta käsitellään ensi tiistaina sote-lautakunnassa, jonka puheenjohtaja Maija Anttila yritti selittää asukastalojen toiminnan muka voivan jatkua järjestöjen voimin vaikka kaupunki ei niitä enää ylläpitäisi.
Lisäksi eilen kohistiin toinen toistaan seuranneista käänteistä Guggenheim-museon arkkitehtuurikilpailun rahoituksessa. Osku Pajamäki ihmetteli aiheellisesti vihreiden peliä kilpailun rahoituksessa, kun koko museon rakentaminen ja ylläpito perustuvat julkiseen rahoitukseen ja Guggenheim-säätiön puolelta vain voittojen keräämiseen. Sitä paitsi säätiö ei ole missään vaiheessa luvannut maksaa mitään myöskään arkkitehtuurikilpailusta.
Tapuli ja Kuninkaantammi
Tapulikaupunki on alun perin rakennettu tiiviiksi. Sen jälkeen on jo neljällä kaavamuutoksella lisätty rakentamista. Nyt päätetty viides muutos sisältää joitain hyväkin kohtia, mutta ulottaa rakentamisen yleiskaavassa kaupunkipuistoksi merkitylle alueelle ja tuhoaa osan leikkipuistosta. Vastustin Tapulin vähien viheralueiden nakertamista ja esitin puheenvuorossani kaavan palauttamista tältä osin uuteen valmisteluun. Palautusta kannattivat Leo Stranius ja Sirkku Ingervo vihreistä sekä Sami Muttilainen ja Dan Koivulaakso Vasemmistoliitosta. Kaava hyväksyttiin äänin 78 – 5.
Kuninkaantammeen tehdään uutta aluetta ja kaavassa on paljon hyvää. Nähtäväksi jää, miten alueelle kaavoitetut palvelut toteutuvat, kun kaupunginhallituksen ryhmät ovat sopineet investointiohjelma supistamisesta. Kaavan perusteluissa viitataan Kehä II suunnitelmaan ja vilautetaan mahdollisuutta toteuttaa se kevyempänä ja vaiheittain. Toinen ongelma voi olla lentomelu, josta Finnavia lausunnossaan varoittaa. Kysyin näitä apulaiskaupunginjohtaja Penttilältä, joka selitti ettei ole syytä huoleen mutta ei täysin kiistänyt ongelmia.
Tonttivuokrien uusi korotusaalto tulossa
Helsingissä käytiin viitisen vuotta sitten kova kamppailu noin 100 kiinteistön tonttivuokrien rajuja korotuksia vastaan. Tonttivuokralaisten poikkeuksellisen laajasta ja hyvin vaihtoehtoja perustelleesta kamppailusta huolimatta voimaan tulivat tonttivuokria vaiheittain jopa yli kymmenkertaisiksi nostaneet perusteet. Vuonna 2015 on päättymässä yli 150 kiinteistön maanvuokrasopimukset kaupungin kanssa. Asia koskee myös uusia asuinalueita.
SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmässä teimme aloitteen, jossa esitetään tonttivuokrien korotusten kohtuullistamista niin, että kaupungin nykyinen 4 % reaalinen tuottovaatimusta alennetaan esimerkiksi kahteen ja samalla kohtuullistetaan vuokran perusteena olevaa tonttien laskennallista arvoa.
Tavanomaista lyhyemmän valtuuston kokouksen aikana en ehtinyt kaikilta valtuutetuilta tukea aloitteelle kysyä, mutta sen allekirjoitti kaikkiaan 18 valtuutettua lähes kaikista ryhmistä, vain kokoomuksesta ja kristillisistä ei löytynyt ketään tukijaa. Aloitteen allekirjoittivat Yrjö Hakanen (SKP&Helsinki-listat), Dan Koivulaakso (vas), Pekka Saarnio, (vas), Jukka Järvinen (sdp), Seppo Kanerva (ps), Nina Huru (ps), Rene Hursti(ps), Helena Kantola (ps), Thomas Wallgren (sdp), Leo Stranius (vihreät), Zahra Abdulla (vihr), Petra Malin (vas), Terhi Peltokorpi (kesk), Jape Lovén (sdp), Kaarin Taipale (sdp), Tarja Tenkula (sdp), Sirkku Ingervo (vihr) ja Gunvor Brettschneider (rkp).
Tontinvuokraajien kansalaisliikkeen nettisivuilta löytyy lista kiinteistöyhtiöistä, joissa jättikorotukset uhkaavat. Niillä on sekä kaupungin vuokrataloja että omistusasuntoja. Nyt kannattaa herättää keskustelua ja ottaa kantaa asiaan.
(Kuva asukastalotempauksesta 15.1. kaupungintalon edessä.)
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia