Vihreää markkinapeliä Palmialla
Tänään käsitellään Helsingin kaupunginhallituksessa esitystä liikelaitos Palmian jakamisesta ja Palmian tuottamien henkilöstöruokailu-, kiinteistö-, siivous- ja turvapalvelujen yhtiöittämisestä. Kokoomus on jo pitkään ajanut yhtiöittämistä ja väittää nyt kuntalakiin tulleen kilpailuneutraliteettisäädöksen vaativan sitä. Jostain merkillisestä syytä myös monet vihreät ovat nielleet kokoomuksen perustelut kritiikittä.
Liikelaitos Palmia on alan kannattavimpia ja suurimpia toimijoita. Sen liikevaihto on noin 166 miljoonaa euroa. Siitä vain runsaat 5 miljoonaa tulee ns. kilpailluilta markkinoilta. Tästä vain 2,7 miljoonaa on puhtaasti ulkoisia asiakassopimuksia, joita kilpailuneutraliteettilainsäädäntö koskee. Loppu noin 2,4 miljoonaa on kaupungin sisäisiä kilpailutuksia.
Yhtiöittämisen vaihtoehtona kaupunki voisi vähentää kilpailuttamista ja palauttaa nyt ulkoistettuja palveluja takaisin kunnan omaksi toiminnaksi. Esimerkiksi ruokahuollon palveluista on nyt kilpailutettu opetusvirastossa 12,5 % ja sote-virastossa 6,4 %. Sitä mukaan kuin niitä koskevat sopimukset päättyvät muutaman lähivuoden aikana, voi kaupunki palauttaa Palmialle toimintoja korvaamaan niitä, joista Palmia liikelaitoksena jatkaessaan joutuu vetäytymään kilpailuneutraliteetin perusteella.
Kaupunginhallitukselle tehdyssä esityksessä ei olekaan kyse vain kuntalain muutoksen vaatimusten toteuttamisesta. Esityksen mukaan samalla kun Palmia jaetaan ja suuri osa siitä yhtiöitetään, päätetään kilpailuttaa viiden vuoden kuluessa kaikki yhtiöittämisen alaan kuuluvat kaupungin sopimukset ja laajentaa kilpailuttamista myös muiden virastojen vastaaviin toimintoihin. Liikelaitokseksi jäävä Palmia ei saisi osallistua kilpailuihin.
Kyse on ulkoistamisesta, joka koskee Palmian kannattavimpia osia. Voittajia tässä pelissä olisivat todennäköisesti alan yksityiset suuryhtiöt, kuten ISS, L&T, Fazer/Amica, SOL ja Sodexo. Niillä on isojen konsernien osana mahdollisuus vallata Helsingistä markkinoita polkemalla hintoja tekemällä aluksi vaikka tappiota, ja nostaa sitten myöhemmillä kilpailutuskierroksilla hintoja.
Tähän kannattavan kunnallisen toiminnan alasajamisen ja ulkoistamisen linjaan liittyy myös se, että kaupunki luopuu investoinneista Palmian ruokahuoltoon. Tätä perustellaan lyhytnäköisesti säästämisellä, ikään kuin yksityiset yritykset eivät joutuisi investoimaan ja sisällyttäisi hintoihin omia investointikulujaan.
Vaihtoehto, jossa Palmiaa ei jaeta eikä yhtiöitetä, on kaupunginhallitukselle esitetyissä vertailuissa saatu näyttämään kannattamattomalta tällä kilpailuttamisen laajentamisella ja Palmian oman tuotannon vähentämisellä. Mitään kaupungin kokonaistaloudellista, sosiaalista, sukupuolivaikutusten ja ympäristövaikutusten arviota ei esitykseen sisälly. Ei myöskään arvioita siitä, miten yhtiö ja kilpailuttaminen rajoittavat avoimuutta, asukkaiden ja valtuuston vaikutusmahdollisuuksia.
Palmian työntekijöistä suurin osa on matalapalkkaisia ja ala on naisvaltainen. Siksi on hämmentävää lukea, miten yhtiöittämisesitystä perustellaan avoimesti sillä, että työntekijöiden siirtäminen kunta-alan työehtosopimusten piiristä palvelualan sopimuksiin antaa 10 – 15 % ”edun” peruspalkassa ja 16 % ”edun” työehtosopimusten mukaisissa lisissä. ”Etu” tarkoittaa siis tässä etua yhtiölle ja vastaavaa palkanalennusta kaikkiin uusiin työehtosopimuksiin.
Palmian työntekijöillä on kouluissa, sairaaloissa ja muissa palveluissa erilaisia yhdistelmätehtäviä ja tärkeä rooli työyhteisön ja asiakaspalvelun osana. Mitään arviota siitä, miten palvelukokonaisuuksien toiminta muuttuu, kun osa työntekijöistä toteuttaa vain yhtiön (ja yhä useammin yksityisen yhtiön) tulostavoitteita, ei esitykseen sisälly. Yhtä vähän esityksessä piitataan Palmian nykyisestä roolista sosiaalisena työllistäjänä.
Kokoomukselle kunnallisten palvelujen kilpailuttaminen ja yksityisten palvelumarkkinoiden laajentaminen on luonnollista. Se on sen politiikan keskeinen ideologinen ja luokkaluonne. Mutta miksi Helsingin vihreissä on vallalla tällainen markkinausko – mihin ovat jääneet vihreät ihanteet sosiaalisuudesta, tasa-arvosta, ekologisuudesta ja avoimuudesta?
Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL on käynnistänyt kampanjan ”Ettei Helsinkiä myytäisi”. Se valmistautuu puolustamaan Palmian työntekijöiden palkkoja ja muiden oikeuksia mielenosoituslakolla ensi viikon tiistaina. Helsingin valtuustossa Palmian jakamista ja yhtiöittämistä vastustavat SDP, Vasemmistoliitto, SKP&Helsinki-listat ja perussuomalaiset. Vihreät ovat nyt ratkaisijan paikalla.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia