Palmiassa äänestettiin isoista periaatteista
Palmiassa äänestettiin isoista periaatteista
Eilinen oli isojen asioiden päivä kaupunginvaltuustossa. Ennen kokousta kaupunginjohtaja julkisti rajusti palveluja leikkaavan budjettiesityksen vuodelle 2015. Valtuustossa olivat esillä Palmian yhtiöittäminen ja lausunto sote-järjestämislakiesitykseen. Kokouksen alla valtuutettuja evästivät Senaatintorilla JHL, Jyty, Super ja Tehy vetoomuksen hylätä Palmian yhtiöittämisesitys.
Vihreät ratkaisivat yhtiöittämisen
Valtuusto kävi pitkän keskustelun – 85 puheenvuoroa – Palmian jakamista, toisen puolen yhtiöittämistä ja ruokapalvelujen kilpailuttamisen laajentamista koskevasta esityksestä. Innokkaimmin yhtiöittämistä ajoivat Lasse Männistö (kok) ja Hannu Oskala (vihr). Männistö toi selvästi esille se, että kyse ei ole vain Palmiasta. Männistön mukaan ei ole mitään syytä, että kaupunki ylipäätään tuottaa itse tukipalveluja vaan ne pitää kaikki yhtiöittää.
Asia ratkesi täpärästi muutamalla äänellä yhtiöittämisen hyväksi, kun kokoomus sai tuekseen enemmistön vihreistä ja RKP:n. Ensin torjuttiin äänin 43 – 41, tyhjää 1. Pilvi Torstin (sd) esitys asian palauttamisesta uuteen valmisteluun. Sen jälkeen Dan Koivulaakson (vas) hylkäysesitys kaatui äänin 43 – 39, tyhjää 2. Tyhjät äänet tulivat parilta perussuomalaiselta. Tulos kertoo vihreiden ryhmän enemmistön hämmästyttävästä markkinauskosta, joka on vienyt käytännössä tukemaan julkisten palvelujen merkittävän osan alasajamista, kilpailemista pienipalkkaisten työntekijöiden kustannuksella ja demokratian kaventamista.
Äänestyskartta löytyy tästä linkistä http://www.helsinkikanava.fi/fi/kaupunginvaltuusto/kaupunginvaltuuston-kokous-15-8-10.2014/voting_map?end=2014-10-08T22:35:53 K
SKP:n ja Helsinki-listojen on alusta alkaen vastustanut yhtiöittämistä ja kilpailuttamisen laajentamista. Puheenvuoroni asiasta on julkaistu täällä https://www.yrjohakanen.fi/valtuustossa/2014/081014a/
Vaikka yhtiöittäminen voitti, positiivista Palmia-kamppailussa on ollut ay-liikkeen aktiivisuus, vasemmiston yhteistyö ja myös perussuomalaisten, keskustan ja kristillisten irtaantuminen kokoomuksen politiikasta.
Lausunto sote-lakiesitykseen
Esitin elokuussa valtuuston puheenjohtajalle ja kaupunginhallitukselle, että Helsingin lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakiesitykseen tulee päättää valtuustossa. Kaupunginjohtaja Pajunen vastusti tätä, mutta valtuuston puheenjohtaja ja kaupunginhallitus päätyivät tuomaan asian valtuustoon.
Valtuustossa nousi esille monia ongelmia: Lausunnossa ei edellytetä, että Helsinki toimii yksi perustason sote-palvelujen tuottajana (eikä yhdessä joidenkin muiden kuntien kanssa). Lausunto avaa ovea yksityisten palvelujen osuuden lisäämiselle. Palvelujen rahoituksessa on isoja ongelmia. Sote-hallinnosta puuttuu demokratia…
Puheenvuorossa esitin ryhmämme kantana, että Helsinki esittää sote-järjestämislakiesityksen hylkäämistä ja laittamista uuteen valmisteluun mm. lähipalvelujen ja demokratian turvaamiseksi. Tämä ehdotus ei saanut kannatusta. Kaikki muut valtuustoryhmät olivat sitoutuneet eduskuntapuolueiden johtajien keväällä sopimaan sote-uudistuksen linjaan. Valtuuston enemmistö torjui myös Anna Vuorjoen (vas) esitykset jättää lausunnosta pois kilpailuttamista ja yksityisiä palveluja tukevat kannanotot.
Kyselytunti ja aloite
Valtuuston kyselytunnilla keskusteltiin perussuomalaisten Pertti Villon kysymyksestä, joka koski asuntolautakunnan toimivaltaa kaupungin vuokra-asuntokannan omistusohjauksessa. Hannu Penttilä lupasi, että asiaan palataan. Otin tässä yhteydessä esille ongelmat vuokralaisdemokratian toteutumisessa, Hekan johtajien kaksoisroolista myös alueyhtiöiden johdossa, Hekan poliittisen ohjauksen puuttumisessa.
Jätin valtuustoaloitteen yleiskaavan luonnoksen tuomisesta valtuustoon lähetekeskusteluun. Nythän yleiskaavaa valmistellaan ilman, että valtuusto on käynyt mitään keskustelua siitä, vaikka asia on poikkeuksellisen laajakantoinen. Aloitteen allekirjoitti yhteensä 52 valtuutettua kaikista ryhmistä. https://www.yrjohakanen.fi/valtuustossa/2014/091014a/
Koska valtuuston kokous venyi lähes viiden tunnin mittaiseksi, siirtyivät asialistan lopulla olleet eräät asemakaavaesitykset seuraavaan kokoukseen.
Budjettiesityksestä valtuustoryhmän asukastapaaminen
SKP:n ja Helsinki-listojen valtuustoryhmä järjestää kaupunginjohtajan budjettiesityksestä ja sen linjausten vaihtoehdoista avoimen tilaisuuden maanantaina 27.lokakuuta klo 18. (Tieto tilaisuuden paikasta varmistuu myöhemmin.)
Seuraava kaupunginvaltuuston kokous pidetään 22.lokakuuta. Sitä edeltää informaatiotilaisuus kuntajakoselvityksestä. Budjettiesitys tulee valtuustoon 5.marraskuuta.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia