Valtuuston syyskausi päättyi
Valtuuston syyskauden viimeisessä kokouksessa päätettiin tämän vuoden talousarvion ylitysvaltuuksista, useista asemakaavoista ja sote-viraston uudesta virastopäälliköstä. SKP:n ja Helsinki-listojen valtuustoryhmä jätti ensimmäisen ryhmäaloitteen, joita valtuuston uuden työjärjestyksen mukaan kukin ryhmä voi tehdä neljä valtuustokauden aikana.
Äänestys HelEnin ja Sataman ylijäämistä
Valtuusto keskusteli tarkastuslautakunnan arviokertomuksen johdosta tehtyjä toimia koskevasta selvityksestä. SKP:n ja Helsinki-listojen puheenvuoro löytyy täältä.
Valtuustoon tuotiin taas näin vuoden lopulla talousarvion ylitysvaltuudet, joissa näkyy palvelujen alibudjetoiminen. Tällä kertaa ylitykset olivat 53 miljoonaa. Ne kertyivät juuri niistä peruspalveluista, joihin vuosi sitten budjetista äänestettäessä esitimme lisäyksiä.
Esitin puheenvuorossani ponnen siitä, että Helsingin Energian ja Satama tämän vuoden ylijäämistä ohjattaisiin lisää rahaa alibudjetoituihin palveluihin. Sitä kannattivat Dan Koivulaakso (vas) ja René Hursti (PerusS). Se hylättiin äänin 18 puolesta – 25 vastaan – 38 tyhjää. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kuluvalta vuodelta liikelaitosten voitot jätetään kokonaan tulouttamatta kaupungille.
Kummallisia kaavoja
Valtuusto päätti Pasilan Veturitien nelikaistaisesta autoväylä- ja tunnelihankkeesta. Se perustuu yksityisautoliikenteen voimakkaaseen lisääntymiseen ja läpiajoliikenteeseen halki Pasilan. Tunnelin ja siihen liittyvien järjestelyjen hintalappu on ainakin 140 miljoonaa. Esitin asian palauttamista ja kevyempää liikennesuunnitelmaa. Vaikka moni piti väylähanketta ylimitoitettuna, kaikki muut valtuutetut hyväksyivät suunnitelman ja sitä vastaavan asemakaavan.
Toinen kummallinen kaava koski Vuosaaren voimala-aluetta. Valtuusto käsittelee vasta ensi vuonna Helsingin Energian investointiohjelma, jonka valmistelussa on selvitetty kahta vaihtoehtoa, joista uuden monipolttoainevoimalan rakentaminen Vuosaareen tulee ainakin kaksi kertaa kalliimmaksi kuin Hanasaaren ja Salmisaaren muuttaminen monipolttoainevoimaloiksi. Valtuusto laitettiin nyt asemakaavassa ottamaan kantaa asiaan, josta ei ole vielä ratkaisuja. Näin siitäkin huolimatta, että ELY-keskus ilmoitti, ettei voi ottaa kantaa kaavan ympäristövaikutuksiin ennen kuin vesialueen toiselle puolelle tulevan Östersundomin yleiskaava on edennyt. Muiden valtuutettujen mitään sanomatta hyväksymään kaavaan liittyy muitakin kummallisia piirteitä, joista lisää puheenvuorossani.
Jasmin Hamidin (vihr) aloitteeseen sähköautojen hankkimisesta tuli kaupunginhallitukselta tyly vastaus. Valtuusto hyväksyi siksi ponnen, jossa edellytetään laajempaa elinkaarilaskentaa hankintatoimelta mm. tällaisissa hankinnoissa.
Sote-virastopäällikkö
Valtuusto kävi lopuksi laajan keskustelun sote-viraston virastopäällikön valinnasta. Sote-lautakunnan enemmistö oli esittänyt tehtävään Juha Jolkkosta, joka on viraston kuntoutus- ja hoivapalvelujen osastopäällikkö. Kaupunginhallituksen enemmistö ei tätä hyväksynyt vaan esitti Hannu Juvosta, nykyistä vs. virastopäällikköä. Kumpikin on tehtävään pätevä, mutta moni valtuutettu arvosteli Juvosen johtamistapaa. Toisaalta eräät Juvosen kannattajat perustelivat valintaa nimenomaan sillä, että menoleikkausten ja rakennemuutosten toteuttamisessa tarvitaan kovaa johtamista. Kokoomuksella oli ryhmäpäätös Juvosen puolesta. SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmässä päädyimme Jolkkosen kannalle (ks. puheenvuoro). Hannu Juvonen valittiin äänin 46 – 38.
Ryhmäaloite vanhuspalveluohjelmasta
SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä jätti ensimmäisen ryhmäaloitteensa. Se koskee vanhuspalveluohjelman tekemistä. Vanhuspalvelulain mukaan valtuuston hyväksyttäväksi olisi pitänyt tuoda suunnitelma lain edellyttämistä toimenpiteistä ja voimavaroista, mutta sellaista ei kaupungin johto halua tuoda valtuustoon.
Asukastalot vaarassa
Valtuuston kokouksen ulkopuolelta sain kuulla, että kaupunginjohtaja tuo asukastaloja koskevan esityksen kaupunginhallitukseen 7.tammikuuta. Esityksen mukaan kaupunki luopuu sote-viraston ylläpitämistä asukastaloista.
Sote-lautakunnan kantaa esitykseen ei ole ainakaan vielä kysytty, mutta periaatteessa lautakunta voi ottaa asiaan kantaa tiistaina, kun se käsittelee sote-viraston käyttösuunnitelmaa.
Kokoomus on Pajusen esityksen kannalla. Paljon riippuu vihreistä, joiden ryhmä on asiassa hajalla. Jossain määrin epäselvyyttä näyttää olevan myös osalla demareista. Vielä voi ja kannattaa vaikuttaa lähettämällä viestejä sote-viraston ylläpitämien asukastalojen säilyttämiseksi kaupungin toimintana, tärkeänä alueellisen sosiaalityön, yhteisöllisen toiminnan ja lähidemokratian tiloina.
Ensi vuoden puolella valtuuston ensimmäinen kokous on 14.tammikuuta.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia