Äänet menevät hukkaan?
”Sain SKP:n ehdokkaat kärkeen vaalikoneessa, mutta kun teille annetut äänet menevät hukkaan.” Näin kuulee aina välillä vaalikentillä. Mutta menevätkö ne äänet hukkaan?
Jos haluaa politiikan suunnan muuttamista, ei kannata tietenkään äänestää nykyisiä hallituspuolueita. Kokoomus, SDP, RKP ja kristilliset ovat sitoutuneet jatkamaan leikkauspolitiikkaa. Eroja on, SDP jaksottaisi leikkaamisen pidemmälle ajalle ja panostaisi myös julkisiin investointeihin, mutta kaikki ne valmistautuvat entistä rajumpiin menojen ja palvelujen leikkauksiin.
Vaihtoehto leikkauslistoille ei ole myöskään keskusta, joka pikemminkin kilpailee hallituspuolueiden kanssa leikkauslistoilla. Innolla julkisia menoja ovat leikkaamassa myös Perussuomalaiset, jotka leikkaisivat myös työntekijöiden sopimusturvasta ja kehitysyhteistyöstä.
Vaalien alla hallituksesta lähteneet Vasemmistoliitto ja vihreät varoittelevat nyt leikkauslistoista, mutta olivat hallituksessa mukana päättämässä edelleen vaikuttavista miljardien leikkauksista, muun muassa kuntien palvelujen, eläkkeiden, julkisen sektorin työpaikkojen ja kehitysyhteistyön karsimisesta. Ne olivat hallituksessa myös sopimassa työmarkkinajärjestöjen kanssa eläkeiän nostamisesta ja reaalipalkkoja alentavista tupo-linjoista. Samoin rakenneohjelmasta, jolla päätettiin leikata satoja miljoonia euroja muun muassa vanhuspalveluista, koulutuksesta ja terveydenhuollosta. Niin vihreät kuin muutkin eduskuntapuolueet ovat levitelleet käsiään Talvivaaran ympäristörikosten edessä.
Kaikki eduskuntapuolueet ovat hyväksyneet Euroopan unionin kurisopimukset, jotka kiristävät myös Suomen talous- ja budjettipolitiikkaa. Ne ovat hyväksyneet valtion ja kuntien taloutta leikkaavan yleisen budjettilinjan, vaikka joistain yksittäisistä ratkaisuista on erilaisia mielipiteitä. Toisaalta kaikki eduskuntapuolueet ovat hyväksyneet veroratkaisut, joilla on kavennettu julkisten palvelujen rahoitusta, annettu miljardihelpotuksia yhtiöille ja lisätty pienituloisiin raskaimmin kohdistuvia välillisiä veroja.
Jos haluaa sote-uudistukselle uuden suunnan, kannattaa muistaa, että kaikki nykyiset eduskuntapuolueet ovat sitoutuneet sote-uudistuksen linjaan, jonka perustuslakivaliokunta on toistuvasti torjunut epädemokraattisena, kuntien taloudellisia rasitteita kohtuuttomasti lisäävänä ja eriarvoisuutta lisäävänä. Tähän linjaan liittyy myös sote-menoja leikkaava budjettiraami, joka johtaa lähipalvelujen ja henkilöstömenojen karsimiseen.
Kaikki eduskuntapuolueet ovat antaneet valtuudet, joilla EU neuvottelee demokratiaa sekä työntekijöiden, kuluttajien ja ympäristön suojelua uhkaavia TTIP- ja TISA-kauppasopimuksia muun muassa Yhdysvaltojen kanssa.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa kaikki eduskuntapuolueet ovat hyväksyneet tiivistyvän Nato-yhteistyön ja Naton kanssa tehdyn isäntämaasopimuksen edellyttämät puolustus- ja kriisilainsäädännön muutokset. Ne ovat siunanneet suomalaisten sotilaiden lähettämisen Afganistaniin ja laajenevan osallistumisen Naton sotaharjoituksiin pohjoisilla alueilla ja Itämerellä.
Jos haluaa politiikan suunnan muuttamisen reilusti vasemmalle, kannattaa harkita toiseenkin kertaan ennen kuin äänestää puoluetta, joka ilmoittaa olevansa valmis osallistumaan vaalien jälkeen keskustan johdolla muodostettavaan hallitukseen. Kun esimerkiksi Vasemmistoliiton puheenjohtaja ilmoittaa tavoitteeksi ns. punamultahallituksen keskustan ja SDP:n kanssa, hän ilmoittaa käytännössä olevansa valmis sopimaan miljardien leikkauslistoista, joita niin keskusta kuin SDP pitävät ehdottoman välttämättöminä. Tämä näkyy jo nyt kunnissa, esimerkiksi Helsingissä Vasemmistoliitto hyväksyi taas budjettiraamin, joka alibudjetoi ja heikentää palveluja, vaikka kaupunki teki viime vuonna taas voittoa 188,5 miljoonaa euroa.
Suomen kommunistisen puolueen ehdokkaille annetut äänet ovat vaatimus politiikan suunnan muuttamiseksi. Ne ovat kannanotto työn, perusturvan ja rauhan puolesta. Samalla ne ovat vastavoiman ja muutoksen näköalojen vahvistamista. Monissa Euroopan maissa puhaltavat jo radikaalit vasemmistolaiset tuulet. Myös Suomen eduskuntaan tarvitaan reilu vasemmistolainen vaihtoehto, joka tukee ay- ja kansalaisliikkeiden vaatimuksia ja kamppailuja suunnan muuttamiseksi.
(Kuvassa SKP:n vaaliauto Helsingissä Ylä-Malmintorilla.)
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia