Valtuusto koolla, isoja ratkaisuja tehdään muualla
Valtuuston eilisen kokouksen asialista oli lyhyt, vaikka samaan aikaan on tekeillä paljon isoja ratkaisuja. Esimerkiksi sote-hanketta ja kaupungin johtamis- ja virastojärjestelmän muutosta tehdään virkamiesvetoisesti, valtuusto on niiden valmistelusta sivussa. Esillä kokouksessa olivat Vuosaaren kouluverkko, joukko kuntalaisaloitteita ja kyselytunti. SKP:n ja Helsinki-listojen edustajana kokouksen alkuosassa oli Heikki Takkinen.
Kyselytunti
Kyselytunnilla keskusteltiin Helsingin toimista veronkierron estämiseksi (kysyjänä Muttilainen) ja pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajien esittämästä seudun omasta sote- ja aluehallintomallista (Anttila).
Mielenkiintoista oli se, että useat SDP:n ja VAS:n valtuutetut suhtautuivat varsin varauksellisesti kaupunginjohtajien esittämään pääkaupunkiseudun sote- ja aluehallintoon. Kaupunginjohtajien viikko sitten tekemässä esityksessä sote-palvelujen järjestämisvastuu säilyisi kunnilla ja ne voisivat myös itse toimia perustason palvelujen tuottajina. Toisaalta apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty tuntui korostavan kaupunginjohtajien esitystä enemmän ERVA-aluetta, eli viiden yliopistokeskussairaalan ympärille muodostettavien alueiden roolia. HUS jatkaisi kaupunginjohtajien esityksessä nykyiseen tapaan. Lisäksi pääkaupunkiseudun kunnille siirtyisi lisää tehtäviä työllisyys- ja elinkeinopolitiikassa. Keskustelussa kritisoitiin kaupunginjohtajien esityksen valmisteluja, jotka tapahtuvat virkamiestyöryhmissä. Miten Sipilän hallitus esitykseen suhtautuu, on auki.
Vuosaaren kouluverkko
Vuosaaressa on nyt 7 peruskoulua. Ne päätettiin yhdistää 4 koulun kokonaisuuksiksi. Pidin hyvänä, että esitystä oli valmisteltu osin uudella tavalla; koulut ja asukkaat olivat mukana alusta alkaen ja valmistelussa selvitettiin erilaisia vaihtoehtoja. Valtuustossa ei enää keskusteltukaan koulujen määrästä vaan muista ongelmista, kuten resursseista, opetuksen painotuksista, peruskorjausaikatauluista jne. Yhdistäminen hyväksyttiin yksimielisesti.
Kuntalaisaloitteita
Kuntalaisaloitteisiin vastaa Helsingissä ao. kaupunginjohtaja ja vastaukset tuodaan muutaman kerran vuodessa tiedoksi valtuustoon. Valtuusto ei päätä niistä, mutta voi hyväksyä ponsia. Valtuustoryhmämme onkin esittänyt mm. johtamisjärjestelmän uudistamisen yhteydessä, että kuntalaisten aloitteille annettaisiin isompi merkitys ja valtuusto voisi tehdä niistä päätöksiä.
Tällä kertaa keskustelua käytiin lähinnä vaikeavammaisten aseman parantamista koskevasta Matti Laitisen ja 748 muun allekirjoittamasta aloitteesta. Useat valtuutetut kritisoivat vammaispalvelujen karsimista. Erityisesti nousi esille vaikeavammaisten subjektiivinen oikeus henkilökohtaiseen avustajaan. Valtuusto hyväksyi VAS:n Muttilaisen ponnen mahdollisuudesta saada vaikeavammaisten avustajille maksuton pääsylippu kaupunginteatteriin ja kulttuurikeskuksen tapahtumiin.
Lisäksi äänestettiin sota-orpotunnuksen saaneiden oikeudesta päästä sotaveteraanien, sotainvalidien ja rintamapalvelutunnuksen haltijoiden tavoin maksutta kaupungin uimahalleihin. Esittämäni ponsi jäi äänin 39, vastaan 2, tyhjää 39 vaille hyväksymiseen tarvittavaa valtuutettujen enemmistöä, vähintään 43 ääntä. Erikoista oli, että ponnen kaatoivat porvariryhmien edustajat, jotka yleensä esiintyvät mielellään sotaveteraaniasioissa.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia