Pitkä kokous, vähän päätettävää

28.2.2019

Eipä ollut taaskaan Helsingin valtuustossa montakaan varsinaista päätösasiaa. Aikaa kului kuitenkin lähes viisi tuntia, kun eräistä valtuutettujen aloitteisiin annetuista vastauksista käytiin pitkiä keskusteluja. Helsingin uusi johtamisjärjestelmä on vienyt siihen, että entistä useammat isotkin asiat päätetään suljettujen ovien takana kaupunginhallituksessa ja lautakunnissa, joiden keskustelut eivät ole julkisia.

Valtuusto hyväksyi vuoden 2018 budjetista yli jääneiden määrärahojen perusteella pieniä ylitysoikeuksia eräisiin budjetin kohtiin. Esimerkiksi kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta oli nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn tarkoitetuista määrärahoista jäänyt käyttämättä 5 miljoonaa euroa ja koulujen peruskorjausrahoista 21 miljoonaa.

Valtuusto sai lisäksi selvityksen useista budjetin sitovista tavoitteista, jotka olivat jääneet toteutumatta. Ne koskevat mm. asuntotuotantoa, henkilöstön työhyvinvointia, metron ja raitioliikenteen matkustajatyytyväisyyttä ja lääkärin kiireettömälle vastaanotolle pääsyaikaa.

Kallion ala-aste ja Sokoksen kaava

Valtuusto hyväksyi Kallion ala-asteen koulun perusparannuksen hankesuunnitelman.

Valtuusto päätti myös asemakaavamuutoksesta, joka mahdollistaa Sokoksen maanalaisten tilojen laajentamisen Asema-aukion ja Kaivokadun alla.

Aloitevastauksia

Laajin, värikkäin ja joidenkin osalta ennakkoluuloisin keskustelu käytiin Nelli Ruotsalaisen (Fem) aloitteesta järjestää sukupuolineutraaleja pukeutumistiloja harrastus- ja liikuntapaikoille. Äänin 70 – 3, tyhjää 6 hyväksyttiin kuitenkin vastaus, jonka mukaan asiassa tehdään selvitys.

Muut aloitteet koskivat mm. lentomatkustamisen päästöjen vähentämiseen sitoutumista, koulujen mahdollisuutta päättää aikaisten aamujen alkamisaikojen myöhentämisestä ja murrosikäisten lasten vanhempien perhevalmennusta.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »