Asumisesta ja aloitteista valtuustossa
Pääkaupunkiseudun valtuustot pitivät tiistaina poikkeuksellisen yhteisen kokouksen, jossa ne hyväksyivät lausunnon hallituksen esittämän sote- ja maakuntauudistuksen hylkäämiseksi. Eilen oli vuorossa Helsingissä tavallinen valtuuston kokous.
Asumisohjelman seuranta
Eilisessä Helsingin valtuuston vuoronmukaisessa kokouksessa pääasioina olivat Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön ohjelman toteutumisen seuranta sekä valtuutettujen aloitteisiin annettujen vastausten käsittely.
Asumisen ohjelman seurantaraportti kertoo rakentamisen olevan ennätysvilkasta, mutta asuntojen vuokrat ja hinnat jatkavat nousua. Raportti merkittiin valtuustossa tiedoksi.
Kaupunginhallituksessa oli maanantaina käsittelyssä edellisessä valtuustossa ehdotuksestani hyväksytty ponsi, jossa edellytetään kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon, erityisesti ara-vuokra-asuntojen osuuden lisäämistä. Kun kaupunginhallitukselle esitetty vastaus torjui tämän, olin yhteydessä kaupunginhallituksen useisiin jäseniin ja Nasima Razmyarin ehdotuksesta kaupunginhallitus muutti vastausta toteamalla, että vuokra-asuntotuotantoa ja ara-tuotantoa koskeviin kysymykset ratkaistaan uuden asumisen ohjelman tekemisen yhteydessä.
Valtuusto päätti eilen lisäksi asemakaavan muutoksista koskien Tanssin taloa ja Kulosaaren ostoskeskusta. Kokoomuksen Jaana Pelkosen pyydettyä eroa kaupunginhallituksesta, valittiin hänen tilalleen Daniel Sazonov.
Valtuutettujen aloitteita
Valtuutettujen aloitteisiin annetuista vastauksista herätti laajimman keskustelun Sinisen valtuustoryhmän aloite Lenin-puiston nimen muuttamisesta Ukko-Pekan (Svinhufvudin) puistoksi. Kaupunginhallitus torjui aloitteen lähinnä sillä perusteella, että Helsingissä ei ole tapana vaihdella paikkojen nimiä poliittisten suhdanteiden mukaan ja lisäksi Svinhufvudille on jo nimetty neljä paikkaa. Jussi Niinistö teki valtuustossa esityksen nimen muuttamisesta Leninin uhrien muistopuistoksi. Tämä esitys hylättiin äänin 62 – 8.
Jussi Niinistön ja Sampo Terhon aloite kuvaakin lähinnä sinisten kuvitelmia siitä, että tällaisilla aloitteilla voisi suunnata huomiota pois heidän ministereinä toteuttamastaan politiikasta, joka leikkaa työttömiltä, eläkeläisiltä ja opiskelijoilta, yksityistää julkisia palveluja, hyökkää ay-liikettä vastaan, alistaa EU-komentoon, suosii rikkaita ja paisuttaa asemenoja.
Thomas Wallgrenin aloitteeseen veroparatiisitalouden torjumisesta saatiin puolinainen vastaus. Wallgrenin yritys konkretisoida ja tiukentaa sitä torjuttiin kokoomuksen ja vihreiden johdolla äänin 41 -30.
Piraattien Petrus Pennasen esitys ydinvoiman käytöstä kaukolämmön tuotannossa ei saanut tukea kaupunginhallitukselta eikä valtuustolta.
Osa aloitevastauksista pantiin pöydälle, kun kokous oli venynyt pitkäksi.