Vapaavuoren budjettiesitys leikkaa etenkin sote-palveluja

10.10.2017

Pormestari Jan Vapaavuoren esitys Helsingin ensi vuoden budjetiksi leikkaa jo ennestään riittämättömiä sosiaali- ja terveyspalvelujen määrärahoja. Samaan aikaan Vapaavuori haluaa, että Helsinki tekee ensi vuonna 230 miljoonaa voittoa, vaikka kaupungilla on jo edellisiltä vuosilta ylimääräisiä rahavaroja yli 1 200 miljoonaa euroa.

Sote-palveluihin Vapaavuori esittää noin 15 miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna arvioidaan käytettävän, vaikka asukkaiden, etenkin lasten ja vanhusten määrä kasvaa. Kustannusten noustessa tämä tarkoittaa reaalisesti vielä isompaa leikkausta.

Varhaiskasvatuksen ja opetuksen määrärahat kokoomuslainen pormestari ehdottaa jäädytettäväksi nykytasolle. Lasta ja nuorta kohti on kasvatukseen ja opetukseen käytettävissä entistä vähemmän rahaa. Koulutuslupaukset on petetty. Jäädytys koskee myös kulttuuripalveluja, mikä heikentää esimerkiksi lähikirjastojen resursseja keskustakirjasto Oodin valmistuessa.

Vapaavuoren puheet asumiskustannusten tasapainottamisesta alentamalla kunnallisveroa 0,5 prosenttiyksiköllä tekopyhää tilanteessa, jossa juuri Vapaavuori ja kokoomus ovat ajaneet alas kohtuuhintaista vuokra-asuntotuotantoa, nostavat rajusti tonttivuokria ja linjanneet asunto-ohjelman, joka suosii kallista kovan rahan asuntotuotantoa.

Budjetin esitystapa on muuttunut entistä vaikeaselkoisemmaksi. Hallinnon keskittäminen vain neljän toimialan puitteisiin on näkyy budjettikirjassa niin, että siitä ei löydy enää konkreettisia tietoja erilaisten palvelujen tuloista ja menoista. Miljardiluokan lukujen alle peittyy se, mitä todella tapahtuu. Jos kaupunginhallitus ja valtuusto tyytyvät tähän, jää pormestareille ja toimialojen johtajille entistä enemmän valtaa. Samalla asukkaiden on entistä vaikeampi tietää ja vaikuttaa itseään koskevaan päätöksentekoon.

SKP ja Helsinki-listat on valmistellut avoimissa tapaamisissa vaihtoehtobudjettia, jonka lähtökohtana on helsinkiläisten palvelujen määrärahojen alimitoittamisen lopettaminen ja lisärahoituksen ohjaaminen satojen miljoonien ylijäämistä palvelujen lisäksi etenkin työllisyyteen ja asumismenojen nousun leikkaamiseen. Juuri tänään on tullut painosta uusi Eespäin-lehti, jossa kerrotaan vaihtoehtobudjetin valmistelusta ja tavoitteista.

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »