Pormestarikavereille junailtiin ökypalkkoja
Valtuuston kokous alkoi uuden puheenjohtaja, Tuuli Kousan johdolla, ja monien sähköiseen kokousjärjestelmään liittyvien ongelmien saattelemana. Sähköisen järjestelmän kaatumisen takia kokous keskeytettiin ensin pari kertaa ja jouduttiin lopulta keskeyttämään kokonaan noin 4,5 tunnin jälkeen. Käsittelemättä jäi listalta vielä 33 asiaa, pääosa niistä valtuutettujen aloitteita.
Opetusvirastossa paljastuneesta huijaus- ja korruptiotapauksesta ei valtuustossa kerrottu ja valtuutetut saivat siitä tiedot median kautta. Tapaus herättää kysymyksen, eikö hankintoja ja niiden tekijää ole valvottu opetusvirastossa vai miten tällainen on voinut jatkua vuosikausia ja viedä koulujen ict-hankintojen rahoista jopa muutamia miljoonia? Vastaavanlaisia valvonnan ongelmia paljastui aiemmin Rakennusvirastossa.
Pormestastareille ökypalkat
Valtuusto hyväksyi äänin 57-22, tyhjää 4 ehdotuksen vaalien jälkeen valittavien pormestareiden palkoista. Pormestari saa 14 000 euroa kuukaudessa + kokouspalkkiot (noin 2 000 – 2 500 e/kk). Apulaispormestarit 10 000 e/kk + kokouspalkkiot. Luottamushenkilöiksi valittaville pormestareille maksetaan siis ainakin yhtä paljon kuin nykyisille virkamieskaupunginjohtajille, vaikka pormestarien tehtävät ovat suppeammat ja virkamiehille kuuluu jatkossakin vastuu asioiden valmistelusta, päätösten esittelystä ja toimeenpanosta. Pormestarien palkat ylittävät roimasti pääministerin ja ministerien palkkatason.
Veronika Honkasalo esitti palkkojen kohtuullistamista 9 000 euroon ja 6 500 euroon. Kannatin tätä, mutta totesin että vähempikin riittäisi, että palkkataso on epäoikeudenmukainen kaupungin pienipalkkaisia työntekijöitä kohtaan ja että valtuutettujen keskuuteen muodostettava huippupalkkainen ammattipoliitikkojen sisäpiiri vääristää koko valtuuston ja lautakuntien työtä.
Ökypalkkojen puolesta äänestivät kokoomus, vihreät, demarit (paitsi 2), muutamat perussuomalaiset ja useimmat RKP:n edustajat (ks. äänestyskartta).
Stadionin lisärahoitus
Stadionin perusparannushankkeen hinta nousee noin 50 miljoonalla, josta puolet tulee kaupungin maksettavaksi. Se hyväksyttiin yksimielisesti. Nostin puheenvuorossani esille muutaman kriittisen kysymyksen.
Keski-Pasilan tornialueen suunnittelu
Valtuuston hyväksyi äänestyksen jälkeen Keski-Pasilan tornialueen suunnittelu- ja toteutuskilpailun järjestämisen linjaukset. Valtavalle 150 000 – 200 000 kerrosneliömetrin alueelle ei kilpailuohjelmassa esitetän lainkaan ara-asuntoja, vain kovan rahan tuotantoa, toimisto- ja liiketiloja. Hanke on yhtä iso kuin Kalasataman Redi. Kysyinkin syntyykö näin isossa hankkeessa todellista kilpailua ja esitin ponnen, joka olisi edellyttänyt selvitystä siitä, miten hanke voidaan toteuttaa useamman urakoitsijan toimesta. Ongelmana hankkeessa on myös se, että alueen tonttimaa – josta kaupunki omistaa aloitusalueella 39 % ja läntisellä alueella 45 % – myydään. On selvää, että nyt tehtävällä kaupalla siitä saadaan vähemmän tuottoa kuin pitkäaikaisella vuokrasopimuksella, koska alueen maan hinta nousee jatkossa huomattavasti.
Kannatin puheenvuorossani VAS:n Dan Koivulaakson esitystä, joka olisi palauttanut asian uuteen valmisteluun niin, että alueelle tulee myös ara-tuotantoa ja tonttimaata ei myydä. Tämä esitys kaatui äänin 67 – 13. Erityisesti vihreiden Tuomas Rantanen yritti selittää, ettei kaupunki muka voi olla myymättä maitaan, koska osan alueesta omistaa valtio, ja että ara-asuntoja ei alueelle voi tulla, koska siitä haluaa korkealaatuista rakentamista! Palautuksen kannalla olivat vain VAS, SKP&Helsinki-listat ja René Hursti.