Valtuuston kyselytunnin uudistamisesta
Uuden Fakta-lehden etusivun pääotsikossa kaupunginjohtaja Jussi Pajunen toteaa: ”Demokratia vaikeuttaa johtamista”. Sisäsivulla Pajusen haastattelu on kuitenkin otsikoitu ”Demokratia sanoo viimeisen sanan”. Toivottavasti nyt toteutuu jälkimmäinen otsikko.
Valtuuston puheenjohtajalle on syytä esittää kiitokset siitä, että hän kokosi valtuustoryhmien edustajat keskusteluihin valtuuston työn kehittämisestä. Tämä ehdotus kyselytunnin kehittämisestä ajankohtaisemmaksi ja keskustelevammaksi on eräs mahdollisuus valtuustolle kehittää työtään. Helsinki-kanavan nettisivuille nyt tulleet tiedot valtuutettujen puheista, esityksistä ja äänestyksistä ovat puolestaan esimerkki siitä, miten myös asukkaille voidaan tehdä helpommaksi seurata päätöksentekoa.
Kyselytunnin osalta ryhmien keskusteluissa todettiin, että kyselytunnille esitettävien kysymysten lisäksi on myös varsinaisen kirjallisen valtuustokyselyn mahdollisuus. Näihin kirjallisiin kysymyksiin kaupunginjohtajat vastaavat kirjallisesti, oli puhetta että vastaus tulee kuukauden kuluessa. Lisäksi todettiin, että nämä kirjalliset kysymykset ja niihin annetut vastaukset julkaistaan kaupungin nettisivuilla. Myös kyselytunnin keskusteluista on jatkossakin hyvä saada pöytäkirja.
Lopuksi haluan SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmän puolesta korostaa sitä, että valtuustolla on mahdollisuus kehittää työtään myös ottamalla tärkeissä asioissa linjanvetäjän rooli. Kun esimerkiksi Helsingin Sanomat kertoi viikko sitten, että ”kokoomuspoliitikot ja virkamiehet harkitsevat Helsingin seudun kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdistämistä”, on syytä kysyä, edustaako apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty kyseisessä ministeriön asettamassa työryhmässä Helsingin kaupunkia vai kokoomuksen puoluevaltuustoa? Ainakaan kaupunginvaltuusto ei ole missään antanut valtuuksia valmistella Helsingin seudun kuntien sote-palvelujen yhdistämistä.