Santahamina 1918 – 2018

4.6.2014

Tällä kertaa on syytä kiittää kaupunginhallitusta ja kaupunginmuseon johtokuntaa vastauksesta aloitteeseen. Tein aloitteen yhdessä Jarmo Niemisen kanssa. Aloite koskee vuonna 1918 Helsingissä vankileireillä kuolleiden noin 1 500 punaisen nimien saamista esille Santahaminan joukkohaudan yhteyteen ja vankileirien historian selvittämistä muillakin tapahtumapaikoilla.
Kuten kaupunginmuseon lausunnosta ilmenee, voidaan uusien informaatioteknologioiden avulla saada Santahaminan joukkohaudan yhteyteen esille sinne haudattujen nimet ja muuta tietoa vuoden 1918 tapahtumista.

Tein ensimmäisen aloitteen Santahaminan joukkohaudan ja Helsingin punavankileirien historian selvittämisestä vuonna 2005. Sen johdosta käynnistyi Jarmo Niemisen vetämä tutkimushanke, jonka tuloksista on tulossa kirja alkusyksystä. Se sisältää myös Santahaminaan haudattujen ja muiden punavankileireillä menehtyneiden varmistetut nimet.

Kaupunginmuseon johtokunnan lausunnossa pidetään tärkeänä laajapohjaista valmistautumista vuonna 2018 järjestettäviin tapahtumiin, joissa muistetaan sadan vuoden takaisia vaiheita. Olen itse mukana valmistelemassa useiden eri järjestöjen edustajien kanssa syksylle seminaaria, jossa on tarkoitus esitellä uutta tutkimustietoa punavankileireistä. Uskon, että seminaarin järjestäjien ja Kaupunginmuseon yhteistyöllä voi olla tärkeää annettavaa myös vuoden 2018 tapahtumien valmistelussa.

Jotta kaupunginmuseon tavoitteet toteutuvat, on budjettineuvotteluissa kaupunginmuseolle osoitettava myös hieman lisäresursseja. Kyse ei ole isoista summista, mutta merkittävästä osasta Helsingin historiaa ja historiallista muistia. On tärkeää, että vainajat saavat nimensä sopivalla tavalla esille Santahaminan joukkohaudan yhteyteen ja vuoden 1918 historiaa voidaan esitellä tapahtumapaikoilla.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »