Miksei hallitus ota vieläkään kantaa sotaa vastaan?

8.3.2003

 

Miksei Suomen hallitus ota vieläkään selvästi kantaa USA:n valmistelemaa laitonta hyökkäyssotaa vastaan, kysyi SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen puhuessaan lauantaina Helsingin Jakomäessä.

–  Hallitus väistää vastuutaan sodan ja rauhan kysymyksessä vetäytymällä YK:n ja EU:n selän taakse asiassa, josta sekä YK:ssa että EU:ssa on täysin vastakkaisia esityksiä.

–  USA:n valmistelema hyökkäys Irakiin ja maan öljyvarojen valtaaminen ovat jyrkässä ristiriidassa YK:n peruskirjan ja kansainvälisen oikeuden periaatteiden kanssa. YK:n periaatteiden puolustaminen edellyttää myös Suomen hallitukselta kannan ottamista selvästi sotaa vastaan.

–  Se, että Suomen hallitus edellyttää turvallisuusneuvoston antamaa valtuutusta voimankäyttöön, ei ole riittävä kannanotto asiassa, jossa USA painostaa räikeällä tavalla turvallisuusneuvostoa rikkomaan YK:n omaa peruskirjaa ja antamaan valtuudet laittomalle hyökkäyssodalle. YK:n jäsenmaana Suomella on oikeus ja velvollisuus toimia niin, että YK:ta ei alisteta yhden suurvallan imperialistisen sotapolitiikan siunaajaksi.

–  Tässä asiassa on hallituksen syytä palata presidentti Urho Kekkosen aikoinaan viitoittamalle linjalle, jonka mukaan ”sodan ja rauhan asiassa Suomi ei ole puolueeton vaan olemme rauhan politiikan kannalla sodan politiikkaa vastaan”. Voi myös kysyä, missä ovat useimpien muiden puolueiden kannanotot sotaa vastaan?

Sota ei ole ratkaisu joukkotuhoaseiden uhkaan eikä Irakin ihmisoikeustilanteeseen. Sodan raskaimman uhrin joutuisivat kantamaan siviilit, lapset, naiset ja vanhukset. Nyt tarvitaan rauhan politiikan aloitteita, korosti Yrjö Hakanen.

–  Suomi voisi esittää YK:n johdolla järjestettävää kansainvälistä Irak-konferenssia, jossa käsiteltäisiin Irakin joukkotuhoaseiden hävittämisen ohella demokratian ja ihmisoikeuksien turvaamista. Irakin kriisin rauhanomainen ratkaisu voisi avata tietä myös laajemmalle Lähi-idän turvallisuuskokoukselle, jossa voitaisiin käsitellä myös alueen muita ongelmia, kuten Palestiinan kysymystä.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »