Lahjoittaako Helsinki maanomistajille kymmeniä miljoonia
Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on lupaillut Lounais-Sipoon kaavoittamista niin, että kaupunki ei hanki itselleen maa-aluieta ennen niiden kaavoittamista ja infrastruktuurin rakentamista. Kysyin tänään kaupunginvaltuustossa, paljonko kaupunki menettää tässä maan arvonnousun tuomaa tuottoa ja vastaavasti paljonko yksityiset maanomistajat ja rakennusliikkeet hyötyvät menettelystä. Apulaiskaupunginjohtaja Penttilän mukaan kaupunki menettää varovaisenkin arvion mukaan kymmeniä miljoonia euroja.
Helsinki on perinteisesti toiminut toisin eli ottanut kaavoituksen tuoman maan ansiottoman arvonnousun tuotot itselleen hankkimalla raakamaan kaupungin omistukseen ennen kaavoitusta. Miksi Lounais-Sipoon osalta on esillä toisenlainen malli? Kuka on luvannut mitä ja kenelle? Valtuuston onkin syytä linjata Sipoon liitosalueiden kaavoitusta niin, että palataan perinteiseen toimintamalliin ja lopetetaan kaavoituksen tuoman arvonnousun lahjoittamisesta maanomistajille ja gryndereille.
Voi vain ihmetellä, että Pajunen kehtaa perustella rahapulalla palveluverkon supistamista – samaan aikaan kunhän on valmis lahjoittamaan kymmeniä miljoonia kaupunkilaisten varoja tonttikeinottelijoille.
Tällaisista kymmenien miljoonien ratkaisuista pitää päätökset tehdä valtuustossa eikä missään kaupunginjohtajan Hyvä veli -verkostossa. Lampan talon tapauksen pitäisi hälyttää myös kaupunginhallituksessa. Pajunenhan junaili tuon Kauppatorin laidalla olevalla arvotalon kokoomusveljen Ilkka J.Karin firmalle ohi demokraattisen valmistelun. Tulokset näkyvät: Ilkka J.Kari on pidätettynä rakennushankkeisiin saamiensa rahojen kadottua jonnekin ja Helsingin kaupunki ei ole saanut edes tonttivuokria, puhumattakaan Lampan talon kunnostamisesta lupausten mukaiseksi hienoksi hotelliksi.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia