Demokratia-ryhmä
Helsingin kaupunginhallituksen asettama Demokratia-ryhmä piti vapun alla ensimmäisen kokouksensa. Ryhmän tehtävä on ohjata kansanvaltahankkeen valmistelua, josta päätettiin jo yli kaksi vuotta sitten kaupunginvaltuuston strategiaohjelmassa. Keskustelujen jälkeen kokoomuskin taipui siihen, että Demokratia-ryhmään valittiin kaikkien valtuustoryhmien edustajat.
Ensimmäisessä kokouksessa keskusteltiin siitä, millaista hanketta nyt tarvitaan. Positiivista oli se, että ryhmä päätti ehdotuksestani kehittää työnsä avoimuutta esimerkiksi pitämällä ainakin jonkun avoimen kokouksen ja avaamalla nettiosallistumisen mahdollisuuksia. Keskustelu ryhmän työsuunnitelmasta jatkuu.
Itse korostin asukkaiden ja kaupungin työntekijöiden kuulemista ja osallistumista. Kunnallisdemokratia perustuu lain mukaan kuntalaisten itsehallintoon. Kyse ei ole vain asukkaiden kuulemisesta tai vuoropuhelusta asukkaiden ja päätöksentekijöiden välillä. Kansanvaltahankkeessa on minusta ennen muuta kyse demokratian ja itsehallinnon laajentamisesta kehittämällä osallistuvaa demokratiaa, jossa asukkaat ja työntekijät ovat itse mukana valmistelemassa ja tekemässä päätöksiä. Näin se täydentää edustuksellista demokratiaa ja vähentää virkamiesvaltaisuutta.
Toivottavasti kansanvaltahankkeessa päästään myös konkreettisiin avauksiin. Esimerkiksi kehittämään osallistuvaa budjetoimista ja kaupunginosavaltuustoja. Valtuuston roolin kannalta keskeinen kysymys on budjettiraamien ja budjetin valmistelun avaaminen niin, että sen lähtökohtana ovat asukkaiden ja lautakuntien esitykset palvelujen tarpeista – eivätkä nyt ihan muusta logiikasta tulevat taloushallinnon ylhäätlä antamat raamit. Haasteena on myös palauttaa valtuuston ja lautakuntien päätösvaltaa asioissa, jotka on siirretty demokratian ulottumattomiin erilaisiin yhtiöihin, kuntayhtymiin ja konsernijohtoon.
Kansanvaltahankkeeseen voisi kuulua myös pilottihankkeita: esimerkiksi vuokralaisdemokratian kehittäminen (vaihtoehtona kiinteistöjen fuusioyhtiön hallitukselle keskittyvälle vallalle), sosiaali- ja terveystoimen mahdollista uutta organisaatiota koskevien ratkaisujen valmistelu, nuorisovaltuusto sekä kunnallisten kansanäänestysten kokeileminen.
Toivottavasti eilinen Koskelan terveysaseman ja sairaala-alueen tulevaisuutta koskeva tilaisuus ei kuvastanut sitä, että Demokratia-ryhmästä halutaan vain viikunanlehti asukkaiden ja myös valtuuston sivuuttavalle päätöksenteolle. Tilaisuudessa kävi selväksi, että terveysaseman lopettamisesitys liittyy virkamiesten jo valmistelemiin hankkeisii, joissa aluetta kehitellään ottaen huomioon muun muassa yksityisen hoivabisneksen laajentaminen – mutta kaupunkisuunnitteluvirasto kieltäytyi lähettämästä edes edustajaa kuulemaan asukkaita.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia