Rio+20 ?
Rio+20
Presidentti Tarja Halonen aloitti alustuksensa Vapaus valita toisin -yhdistyksen aloitteesta järjestetyssä keskustelutilaisuudessa tänään korostamalla välttämättömyyttä valita toisin. Keskustelutilaisuuden aiheena oli pian alkava Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen kokous Rio+20.
Globaalin kestävän kehityksen paneelin puheenjohtajana yhdessä Etelä-Afrikan presidentin kanssa toiminut Halonen toivoi, että Riossa päästään sopuun siitä, että vuoteen 2015 mennessä saadaan sovituksi kestävän kehityksen SDG-tavoitteet esimerkiksi kolmelle seuraavalle 5-vuotiskaudelle. Vihreää taloutta varten tarvitaan myös uutta kestävän kehityksen poliittista taloustiedettä.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja kertoi, että 80 % Rio+20 -kokouksen 80-sivuisen asiakirjan tekstistä on muodollisesti auki (ja hakasulkeissa luonnoksessa), mutta tosiasiassa käytännössä vain 20 % on enää auki. Sitovaa sopimusta ei hänen mukaansa ole tulossa, mutta poliittisesti asiakirja voi silti ohjata kehitystä.
Sekä Halonen että Tuomioja nostivat painopisteistä esille ensimmäisenä puhtaan veden turvaamisen kaikille. Muista tavoitteista Tuomioja nosti esille kansainvälisen ympäristöhallinnon vahvistamisen. YK:n ympäristäjärjestöä ei ehkä saada, mutta YK:n ympäristöohjelman UNEPin ”up grading” voi olla tuloksena. Kyse on myös siitä, muodostetaanko YK:lle kestävän kehityksen neuvosto vai määritelläänkö YK:n talous- ja sosiaalikomitean tehtäviä osin uudelleen.
Kepan Mika Railon mielestä Rio+20 loppuasiakirjan luonnos ei kuvasta tilanteen vakavuuden ymmärtämistä. Teksteissa on laitettu vain kaikenlaisten sanojen eteen ”kestävä”, sitovat tavoitteet puuttuvat.
Itse kysyin keskustelussa, onko Rio+20 valmisteluissa nostettu esille mahdollisuus rahoittaa kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista asevarustelua vähentämällä, vaikka USA ja eräät muut eivät sitä haluakaan. Tuomioja vastasi toteamalla, että asevarustelu on isoin asia, joka puuttuu kokonaan asiakirjasta. Esitin myös panostamista paikallisten kestävän kehityksen ohjelmien tekemiseen yhteistyönä kuntien, asukasjärjestöjen ja muiden paikallisten toimijoiden kesken, kun odotukset Rio+20 -kokouksen tuloksiin ovat vähäiset.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia