Miksei kansallisteta?
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren mukaan valtion ryhtyminen Turun STX-telakan osaomistajaksi ei tule kyseeseen, koska yritystoiminnan harjoittaminen kuuluu yksityisille yrityksille. Tiistaina televisiossa esittämällään lausunnollaan Vapaavuori kertoi avoimesti telakka- ja teollisuuspoliittisen linjan oikeistolaisen ideologisen ytimen. Samalla hän asetti entistä oudompaan valoon SDP:n ja Vasemmistoliiton osallistumisen tällaiseen hallituspolitiikkaan.
EU asettaa telakkateollisuuden tukemiselle joitain rajoituksia. Mutta ei laki eikä direktiivi kiellä valtioita osallistumasta telakkateollisuuden omistamiseen.
Ranskassa hallitus päätti joitain vuosia sitten merkittävästä omistusosuudesta telakkateollisuuden siksi, että alan turvaaminen on strategisesti tärkeää ja kansallinen etu. Näin olisi voitu tehdä myös Suomessa. Kyse ei ole vain risteilijöiden rakentamisesta vaan esimerkiksi meille erityisen tärkeästä pohjoisille alueille soveltuvan meriteknologisen osaamisen säilyttämisestä ja kehittämisestä. Ja tietysti kyse on myös siitä, asetetaanko etusijalle työllisyys vai yksityiset markkinat.
Kataisen hallitus on jatkanut telakkateollisuudessa linjaa, joka alkoi 1984 Valmetin telakkoiden myymisestä Wärtsilälle. Jo 1989 Wärtsilän Meriteollisuus ajautui konkurssiin. Sen toimintaa jatkoi ensin Masa Yards Oy, sitten Kvaerner Masa-Yards Oy, Aker Yards Oy ja nykyisin siis korealaissijoittajien omistama STX.
Valtionyhtiöiden yksityistäminen on osoittautunut muutenkin taloudellisesti epäedulliseksi. Jo vuonna 2008 Jaakko Kiander esitti arvion, jonka mukaan valtionyhtiöiden yksityistäminen oli aiheuttanut valtiolle siihen mennessä jo 15 miljardin euron laskelmallisen tappion verrattuna siihen vaihtoehtoon, että yhtiöden osakkeiden omistuksesta ei olisi luovuttu. Tällaisten taloudellisten menetysten lisäksi yksityistäminen on heikentänyt kansantalouden julkisen ohjaamisen mahdollisuuksia ja alistanut kehityksen yhä enemmän yksityisille rahoitusmarkkinoille. Kuvaavaa on, että yritysten voitot kasvavat nykyisin nopeammin kuin investoinnit. Olli Savelan laskelmien mukaan yritykset jakoivat Suomessa vuonna 2011 peräti 83 % voitoista omistajilleen.
Voi kysyä, onko mitään merkittäviä teollisuuden rakennemuutoksia hoidettu Suomessa ilman valtiovallan merkittävää roolia. Valtionyhtiöiden perustaminen oli keskeinen tekijä, kun Suomea aikoinaan teollistettiin. Se oli tärkeä myös energiatuotannon ja myöhemmin Nokian elektoriniikkateollisuuden perustan rakentamisessa.
Myös tänään tarvitaan valtion (ja kuntien) yritystoiminnan aktiivista laajentamista. Jos STX:n Turun telakan pääomalainoittamiseen liittyy telakan vanhojen tappioiden takia liikaa riskejä, eikö ole syytä keskustella telakan kansallistamisesta? Samalla voitaisiin antaa työntekijöille todellista vaikutusvaltaa yrityksen investointeihin ja avata myös telakan alihankkijoille tulevaisuuden näköaloja.
Posts: 11
Re:
Reply #10 on : Thu January 10, 2013, 21:31:59
Posts: 11
Jauhot
Reply #9 on : Fri January 11, 2013, 10:09:47
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia
Posts: 11
oikeaa telakkatukea
Reply #11 on : Thu January 10, 2013, 10:24:23