Kaupunginvaltuuston 10.4. kuulumisia
Uusi kaupunginvaltuusto keskusteli eilen illalla neljä tuntia strategiaohjelmasta. Asian käsittelyssä törmäsi vastakkain kaksi todellisuutta: Useimpien valtuutettujen puheissa esitettiin lisää rahaa palveluihin, terveysasemien turvaamista, halvempaa asumista, pidemmälle meneviä ilmastopäästöjen vähentämistavoitteita jne ja muita parannustarpeita. Mutta ohjelmapaperissa oli toinen todellisuus: palvelujen määrärahoja leikataan, henkilöstöä ei saa palkata lisää, tilojen määrä ei saa lisääntyä, energiatuotannon päästöjen vähentämistavoitteita ei saa nostaa jne.
Kokoomus ajaa yksityistämistä
Kokoomus ilmoitti pitävänsä ohjelman menoleikkurista tiukasti kiinni. Se iloitsi palveluseteleiden käytön vakinaistamisesta ja laajentamisesta.
Vihreät ajoivat uutta johtamisjärjestelmää, jossa heille itselleen tulisi lisää kaupunginjohtajapaikkoja.
SDP:n ryhmäpuheenvuorossa yritettiin selittää ”merkittäväksi linjaukseksi” strategian väliotsikon tasolla oleva maininta terveys- ja hyvinvointierojen kaventamisesta, vaikka ohjelman toimenpiteet – mm. palvelusetelit ja lähipalvelujen karsiminen – vain lisäävät eriarvoisuutta.
Myös Vasemmistoliitto puhui tiukan talouslinjan toteuttamisesta niin, että ei vaaranneta palveluja ikään kuin ryhmä ei olisi juuri hyväksymässä palvelujen heikentämistä. palvelusetelien hyväksymisellä VAS on valmis siirtämään verovaroja hyvätuloisia suosiviin yksityisiin palveluihin samaan aikaan kun julkisia palveluja heikennetään.
Kovaa peliä
Muutoksia eli vastaesityksiä ohjelmaan ei lopulta esittänyt SKP:n ja Helsinki-listojen lisäksi kuin Dan Koivulaakso (vas). Eräät muutkin VAS:n ja SDP:n valtuutetut olisivat niitä esittäneet tai kannattaneet, mutta heidän painostettiin kaikenlaisilla uhkauksilla ryhmäkuriin.
VAS:n Sami Muttilainen totesi, että ei voi nukkua yötään eikä katsoa ihmisiä silmiin, jos hyväksyy tällaisten ohjelman. Hän ilmoittu puhujapöntöstä, että ei osallistu seuraavaan kokoukseen, jossa ohjelmasta äänestetään, koska ei voinut tehdä siihen muutosesitystä ja koska häntä on painostettu sillä, että ryhmä suljetaan muuten budjettineuvotteluista. SDP:n Jape Lovén puolestaan arvosteli muun muassa ohjelman menoleikkuria ja ilmoitti, että ei pidä ohjelmaa sitovana.
Ohjelmaan tehtiin ennätysmäärä ponsiesityksiä – ikään kuin niillä voisi peittää ohjelman epäsosiaalista ja oikeistolaista linjaa tai puhdistaa omaatuntoa.
Vastaesitykset
SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmäpuheenvuorossa tehtiin neliosainen vastaesitys:
– palveluja heikentävän talousraamin hylkääminen ja kaupungin ylijäämistä lisärahoituksen ohjaaminen palveluihin
– peruspalvelujen kehittäminen lähipalveluina ja pääsääntöisesti kaupungin omana toimintana, lähiterveysasemien turvaaminen ja palvelusetelien laajenevan käyttöönoton hylkääminen
– Helsingin Energian päästöjen vähentämistavoite 30 prosenttiin vuoteen 2020 verrattuna 1990 ja uusiutuvan osuus 30 prosenttiin
– demokratiahankkeen jatko ja ei yhtiöittämisen ”salkutuksessa” vallan delegoimista pois valtuustolta.
Puheenvuoromme ja esityksemme löytyvät täältä.
Ainoa muu vastaesitys tuli Dan Koivulaaksolta. Hänkin esitti hylättäväksi palveluja heikentävän talousraamin. Kannatin tätä esitystä. Strategiaohjelmasta äänestetään kahden viikon kuluttua.
Asukasterveisiä
Valtuustoryhmien puheilla vierailu kaikkien helsinkiläisten eläkeläisjärjestöjen yhteinen delegaatio. Se esitti että terveysasemien verkostoa ei saa supistaa vaan sitä pitää laajentaa niin, että palvelut ovat kaikkien ulottuvilla. Järjestöt esittivät myös muita toimia mm. kaupungin oman asuntotuotannon lisäämisestä ja vanhusten julkisen liikenteen ilmaispalvelujen saamisesta.
Liikkeellä olivat myös Hekan vuokralaiset. Vuokralaisneuvottelukunta vetosi epädemokraattisemmaksi valmistellut uuden vuokralaisdemokratiasäännön hylkäämiseksi ja laittamiseksi uuteen valmisteluun, jossa asukkaat ovat kunnolla mukana.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia