Kokoomus taas terveysasemia lopettamassa
”Kalasatamasta tulossa sosiaali- ja terveysasemien koelaboratorio”, kertoo aamun Helsingin Sanomissa kaupungin sote-virastopäällikkö Matti Toivola. Keväällä torjuttua kokoomuksen esitystä Helsingin terveysasemien rajusta vähentämisestä yritetään nyt uudelleen pienemmin askelin, mutta tavoite on sama. Suurin osa nykyisistä terveysasemista aiotaan vähitellen lopettaa ja niiden toiminta yhdistää muutamiin jättikokoisiin keskuksiin.
Nyt tuodaan kovalla kiireellä ensi tiistain sote-lautakuntaan esitystä Herttoniemen, Kallion ja Vallilan terveysasemien lopettamisesta ja yhdistämisestä uuteen Kalasataman sote-asemaan. Samalla aiotaan supistaa myös uuden Myllypuron terveysaseman palveluja. Seuraavaksi valmistellaan jo eteläisten kaupunginosien terveysasemien yhdistämistä Mariaan.
Hanke on monella tavalla järjetön
Ensinnäkin Helsingin pienet terveysasemat ovat kaupungin omienkin selvitysten mukaan parhaita niin asukkaiden, työntekijöiden kuin talouden näkökulmasta. Nykyisten asemien korvaaminen suurilla uusilla keskuksilla ei säästä mitään, päinvastoin vaatii isoja investointeja uusiin tiloihin ja kaupungille jäävät kuitenkin omistukseen nykyiset tilat. Kalasatamassa kaupunki maksaisi vuokraa noin 17 euroa/neliöltä SRV-Yhtiölle, eli 300 000 euroa kuukaudessa, kun nykyisistä tiloista virastot maksavat vuokraa kaupungille itselleen.
Toiseksi ajatus sosiaali- ja terveyspalvelujen hoitamisesta jättikokoisissa keskuksissa ei vastaa hoidon ja hoivan tarpeita. Kalasatamaan tulisi uutta tilaa vain osapuilleen saman verran kuin lopetettavissa tiloissa on yhteensä, mutta uuden keskuksen pitäisi palvella kolmen vanhan terveysaseman alueella asuneiden lisäksi Kalasataman ja Sörnäisten rannan uuden alueen 20 000 asukasta. Tällaiset isot sote-kauppakeskukset ovat irrallaan yhteisöistä, joissa ihmiset elävät. Tämä vaikeuttaa niin ennaltaehkäisyä kuin hyvää hoitoa. Lisäksi kulkuyhteydet ovat osalle asukkaista hankalat, mikä lisää eriarvoisuutta palvelujen saannissa. Esimerkiksi Vallilan terveysasemalta ei ole kunnollisia ja kaupungin esteettömyysohjelmaa vastaavia joukkoliikenneyhteyksiä Kalasatamaan.
Kolmanneksi purkamalla palveluverkostoja ja keskittämällä palveluja lisätään asuinalueiden sosiaalista eriytymistä. Tämä näkyy Herttoniemessä, erityisesti Siilitien suunnassa. Sieltä ollaan lopettamassa terveysaseman lisäksi kirjasto, nuorisotalo ja Herttoniemen sairaala, asukkaat ovat joutuneet kamppailemaan myös koulun säilyttämiseksi.
Terveysasemien lopettamisesitysten ensisijaiset syyt näyttävät löytyvän kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksen hyväksymästä onnettomasta budjettiraamista. Tuon raamin mukaan virastojen pitää vähentää palvelujen käyttössä olevien tilojen neliömääriä, vaikka kaupunkiin rakennetaan uusia asuinalueita. Kalasataman kohdalla vaikutusta on silläkin, että kiinteistöpuolen johtajat menivät antamaan Kalasatamaan valtavaa kauppakeskusta rakentavalle SRV-yhtiölle sitoumuksen, että kaupunki vuokraa ainakin 20 vuodeksi suuren osan tiloista, jotta grynderin riskit rakennushankkeessa vähenevät.
Kummallista on sekin, että sote-lautakunta yritetään sitoa kolmen terveysaseman lopettamiseen ja yhden palvelujen supistamiseen tilanteessa, jossa lautakunta on vasta aloittanut koko kaupungin sote-verkoston selvittelyn ja jossa kukaan ei tiedä, mitä Kataisen hallituksen kunta-, sote- ja metropolihanke vaikuttavat palveluverkostoihin muun muassa pääkaupunkiseudulla. Kaupungin lähivuosien investointiohjelmakin on vasta tulossa valtuustoon.
Kokoomus yksityisen terveysbisneksen asialla
Kokoomuslaisen apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty ja kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö esittivät alkuvuodesta silloisten 24 terveysaseman vähentämistä noin neljään jättikeskukseen. Kun kaikki Helsingin eläkeläisjärjestöt, Tapaturma- ja sairausinvalidit, Pro kuntapalvelut -verkosto ja SKP:n Helsingin piiri vetosivat valtuustoryhmiin ja sote-lautakuntaan terveysasemien vähentämistä vastaan, vakuuttivat valtuustoryhmät ja sote-lautakunnan jäsenet, ettei tuollaista edes harkita. Aamun Hesarin jutun ja kokoomuslaisen sote-virastopäällikön lausuntojen jälkeen jokaiselle pitäisi olla entistä selvempää, että kokoomus ajaa tosissaan terveysasemien rajua vähentämistä.
Hesarin toisessa jutussa kerrottiin eilen myös kuntien palvelujen karsimisen kääntöpuoli: Attendo, Terveystalo, Mehiläinen ym yksityiset terveysyritykset ja niitä hallitsevat ulkomaiset pääomasijoittajat ”kärkkyvät kuntien rahoja” (HS 26.10.)
SKP:n ja Helsinki-listojen valtuustoryhmä vastustaa terveysasemien vähentämistä ja keskittämistä jättikeskuksiin. Mitä sanovat muut ryhmät?
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia
Posts: 4
Uusista terveysasemista
Reply #5 on : Mon October 28, 2013, 13:57:04