Santahaminan 1918 joukkohaudan historia julki
Santahaminan 1918 joukkohaudan historia julki
Santahaminaan haudattiin vuonna 1918 toista tuhatta Helsingin punavankileireillä nälkään ja sairauksiin kuollutta ja tapettua. Nyt on valmistumassa tutkimus leirien historiasta ja joukkohaudan vainajien nimistä. Tutkimushanke käynnistyi 2005 tekemästäni valtuustoaloitteesta. Tein joulun alla uuden aloitteen vainajien nimien ja vankileirien historian saamiseksi esille tapahtumapaikoilla sopivalla tavalla, esimerkiksi uutta informaatioteknologiaa soveltaen.
Kaupunginmuseo käsittelee huomenna aloitteeseen annettavaa vastausta. Esityksessä pidetään hanketta kannatettavana. Hesari on poiminut positiivisesta vastauksesta sen ainoan varauksellisen lauseen, jonka mukaan museolla ei ole hankkeeseen tarvittavia resursseja.
Toivottavasti kaupunginmuseon johtokunta harkitsee esityksen tekstin muotoilemista resursseja koskevalta osin positiivisemmalla tavalla. Esimerkiksi toteamalla, että johtokunta pitää tärkeänä sitä, että kaupungin talousarvion valmistelussa haetaan tähän tarvittavia lisäresursseja.
Mielestäni hanke voidaan toteuttaa monella tavalla, jotka eivät vaadi kovin suuria resursseja. Kaupunki on julkaisemassa asiasta laajan kirjan ja museo on valmistelemassa näyttelyä. Aineisto on siis niissä olemassa.
Kyse on yksinkertaisimmillaan siitä, että on tietokone, videotykki ja valkoinen seinä, joilla näitä olemassa olevia aineistoja voidaan Santahaminassa esitellä. Tietysti asia ansaitsee nimenomaisesti tähän tapahtumapaikan yhteyteen tehdyn esityksen, jossa katsojat voivat valita haluamiaan tietoja esimerkiksi 1918 tapahtumien historiasta, Helsimngin tapahtumapaikoista ja Santahaminan joukkohaudassa lepäävien nimistä.
Luulisin, että hankkeen toteuttamiseen ei tarvita suuria summia. Todennäköisesti sille voisi löytää myös kumppaneita. Ehkä esityksen toteutus voisi olla vaikkapa Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston historian / poliittisen historian oppilastyö. Aikaakin on, jos tavoitteeksi otetaan esimerkiksi kevät 2018.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia