Demokratiaa etsimässä Säätytalolla
Blogi
– 8.2.2014
Kuntalain kokonaisuudistuksen valmistelussa oli eilen vuorossa demokratiajaoston järjestämä kuntien, järjestöjen ja tutkijoiden kuulemistilaisuus Säätytalolla. Eniten keskustelua herätti lähidemokratian alueellisten toimielinten asema. Esille nousi myös seudullinen ja maakuntatason hallinto.
Kuntalakiesitykseen on tulossa maininta siitä, että kunnanvaltuustot voivat asettaa alueellisia toimielimiä kunnanosahallintoa varten. Niiden tehtävistä luonnoksessa mainitaan vain lausuntojen antaminen, muu jää valtuustojen päätösten varaan.
Lain valmistelijat väistivät ehdotukset lähidemokratian pysyvistä elimistä ja niiden toimivallasta selittämällä, että hallituksen toimeksiannon mukaan tehdään vain ”mahdollistavaa lainsäädäntöä”. Merkillinen selitys, kun samaan aikaan valmistellaan pakkolakia kaupunkiseutujen kuntaliitoksista ja pakkolakia sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtämisestä noin 20 sote-alueen järjestettäväksi. Vaaleilla valittavan kunnanosahallinnon mahdollisuutta aiotaan kuitenkin selvittää myöhemmin keväällä.
Positiivista lainvalmistelussa on osallistuvan budjetoinnin mainitseminen pykälässä, jossa mainitaan esimerkkejä tavoista, joilla valtuusto voi edistää asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia. Esityksiä on tulossa myös mahdollisuudesta järjestää kunnallisia kansanäänestyksiä vaalien yhteydessä, nuorisovaltuustojen tai vastaavien asemasta, asukastoiminnan tukemisesta, avoimuudesta jne.
Osallistuva budjetointi on vastaus myös siihen, miten voidaan ratkaista Säätytalon keskustelussa usein esiin noussut kunnan kokonaisvastuun ja lähidemokratian välinen jännite.
Mielenkiintoista oli se, miten eri tavoin kunnat suhtautuvat tämän asian valmisteluun. Esimerkiksi aluelautakuntia kehittänyt Rovaniemi, seutuhallintoa hakeva Tampere tai pakkoliitoksia vastustava Hollola osallistuivat korkealla profiililla. Sen sijaan Helsinki oli vain alemman tason virkamiesedustuksella, ja hiljaa. Kuvastanee sitä, miten edellisen valtuuston kaudella käynnistetty demokratiahanke on kaupunginhallituksessa (ja Helsingin Sanomissa) typistynyt lähinnä vihreiden peliksi kaupunginjohtajapaikoista.
Itse olin tilaisuudessa Vapaus valita toisin –yhdistyksen edustajana. Vapaus valita toisin julkisti samassa yhteydessä omat esityksensä lähidemokratian kehittämisestä ja mahdollisuudesta muodostaa maakunta- tai seututason vaaleilla valittava väliportaan hallinto.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia