Miksi sote-valiokunnan esitys ei ole julkinen sitä salataan?
Miksi sote-valiokunnan uusi esitys ei ole julkinen vaan sitä salataan?
Miksi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan esitys sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaiksi on päätetty pitää salassa eikä sitä julkisteta? Pelkäävätkö eduskuntapuolueet avointa keskustelua, kriittisiä vaihtoehtoja ja demokratiaa, kysyy helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen (SKP).
– Asia koskee jokaisen suomalaisen perusoikeuksia ja arjen palveluja. Kansalaisilla on oikeus tietää ja vaikuttaa siihen, millaista sote-lainsäädäntöä eduskunnassa valmistellaan. Myös kuntia pitäisi kuulla tällaisen asian valmistelussa. Hakasen mielestä sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausunnon ja uuden sote-esityksen salaaminen on vastoin kansanvaltaisuutta, kansalaisten osallistumista ja kuntien itsehallintoa koskevia perustuslain periaatteita.
– Vaikka valiokunta pyytääkin uuteen sote-malliin vielä lausuntoa perustuslakivaliokunnalta, pitäisi valiokunnan lausuntoluonnoksen olla tässä vaiheessa ehdottomasti julkinen ja avoimesti kansalaisten arvioitavissa.
Perustuslakivaliokunnan viime viikolla antaman lausunnon mukaan yksitasoisen kuntayhtymämallin hyväksyttävyys riippuu perustuslain kansanvaltaisuusperiaatteen ja rahoitusperiaatteen toteutumisesta. Arvioinnissa pitäisi sen mukaan ottaa huomioon ”muun muassa alueen koko, kuntayhtymän tehtävien ja toimivaltuuksien kokonaisuus, rahoitusjärjestelyt, erilaisten vastuiden jakautumisen valtion, kuntien ja kuntayhtymän välillä sekä kuntayhtymän ylimmän päättävän elimen kokoonpano, valintatapa ja päätöksentekomenettely”.
– Asukkaiden ja kuntien näkökulmasta tähän liittyy monia olennaisia kysymyksiä: Miten turvataan lähipalvelut ja asukkaiden vaikutusmahdollisuudet uudessa mallissa esitetyissä suurissa kuntayhtymissä? Valitaanko kuntayhtymien johto vaaleilla? Rahoitetaanko sote-palvelut pääosin progressiivisella verotuksella? Miten alueiden välisiä eroja tasoitetaan? Miten toteutuu sote-kuntayhtymän yhteys muihin kunnallisiin palveluihin, erityisesti terveyden edistämiseen, työllisyyteen ja syrjäytymisen ehkäisemiseen?
Yrjö Hakasen mielestä julkisuudessa on näistä kysymyksistä esitetty niin erilaisia kantoja, että uuden sote-mallin lähtökohdista ja tavoitteista pitää käydä avointa keskustelua jo ennen kuin valiokunta ja eduskunta tekevät siitä mahdollisesti päätöksen.
– Sote-uudistus on niin suuren luokan hanke, että sitä ei pidä ratkaista vaalitaktisilla perusteilla kovalla kiireellä, muutamassa päivässä ja suljettujen ovien takana tapahtuneilla neuvotteluilla. Uudesta sote-mallista pitää kuulla asukkaita ja kuntia ennen päätöksentekoa, vaatii Yrjö Hakanen
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia