Pitääkö Fennovoima meitä pilkkana?
Fennovoiman ydinvoimalahanke Pyhäjoen Hanhikiveen on alusta alkaen ollut kyseenalainen. Miksi sitoa valtavat pääomat ydinvoimaa, kun tarjolla on edullisempia, ekologisempia, turvallisempia ja työllistävämpiä vaihtoehtoja? Fennovoiman uskottavuutta ei ainakaan lisännyt eilinen tieto kroatialaisen pikkuyrityksen tulemisesta suurosakkaaksi tähän hankkeeseen, josta Fortum vetäytyi ja johon ani harva suomalsiyritys on lähtenyt.
Eduskunta edellytti, että voimalan omistuksesta vähintään 60 % on kotimaista, EU- tai ETA-alueelta. Kroatia on tältä alueelta. Mutta kuka uskoo tämän Migrit Solar Energijan olevan todellinen toimija, kun firmalla oli vielä äsken vain yksi työntekijä, muutaman sadan tuhannen euron liikevaihto, emoyhtiönsä kanssa yhteensä vain noin 30 000 euron osakepääoma, eikän tähän mennessä mitään tekemistä Suomen tai pohjoismaiden sähkömarkkinoiden kanssa? Firman pitäisi kuitenkin sijoittaa Fennovoimaan aluksi 150 miljoonaa euroa, lopulta ilmeisesti reilusti yli 300 miljoonaa.
Kyse ei ole vain siitä, täyttyykö eduskunnan periaatepäätöksessä Fennovoiman ydinvoimalalle asettama kotimaisen ja EU-omistuksen 60 % ehto. Kyse on koko hankkeen uskottavuudesta ja mielekkyydestä.
Jos Fennovoima ei ole kyennyt saamaan mukaan 60 % omistuksella kotimaisia yrityksiä eikä hankkeesta vetäytyneen Fortumin tilalle ole löytynyt mitään vakavasti otettavaa merkittävää toimijaa, se kertoo hätkähdyttävän suuresta epäluottamuksesta markkinoilla, joiden on väitetty ydinvoimalaa haluavan. Erityiseesti hankkeen uskottavuutta murentavat julkisuuteen tulleet tiedot, joiden perusteella kroatialainen pikkufirma näyttää olevan bulvaani.
Mitä kaikkea muuta Fennovoimassa ollaan valmiita riskeeraamaan ja hoitamaan hämärillä kuvioilla, jos jo rakentamisluvan hakemiseen liittyy tällaisia järjestelyjä, joilla peitetään todellisia omistus- ja rahoitusrakenteita? Niin pienellä firmalla kuin Migrit Solar Energija, riippumatta kansallisuudesta, ei ole yksinään uskottavia edellytyksiä vastata satojen miljoonien eurojen rahoituksesta.
Kuopion kaupunginvaltuusto päätti jo aiemmin pyrkiä eroon Fennovoiman osakkeista. Tänään on Valio ilmoittanut aikovansa myydä pois omistuksensa Fennovoimassa. Helsinki on Fennovoimassa välikäden, 40 % osuudella omistamansa Vantaan Energian kautta. Esitin jo vuonna 2012, kun Fennovoimahankkeeseen osallistuminen tuli esille, että Helsinki ei osallistu siihen. Kun asiasta on valtuustossa sittemmin äänestetty muutamaankin kertaan, on Fennovoiman asioiden väitetty olevan kunnossa. Nyt julki tulleet uudet tiedot antavat myös Helsingissä ja Vantaalla aihetta uusiin johtopäätöksiin. Helsingissäkin kannattaa panostaa energiainvestoinneissa ennen muuta uusiutuvaan energiaan.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia