Missä ”Helsingin henki”?
Missä ”Helsingin henki”?
Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokous järjestettiin Suomessa 1975, vaikka eri tahoilla oli kokouksen suhteen varauksia ja ristiriitaisia tavoitteita. Nyt Suomen ulkoministeriö on päättänyt evätä Venäjän duuman johdon pääsyn ETYKin 40-vuotiskokoukseen.
Ulkoministeri Timo Soini perustelee kieltoa sillä, että Suomen ulkoministeriön kyseltyä asiaa muiden EU-maiden edustajilta, oli joiltain tullut kielteinen kanta Venäjän duuman valitsemien johtohenkilöiden osallistumiseen. Jos tällainen asenne olisi vallinnut neljä vuosikymmentä sitten, ei koko Ety-kokousta olisi pidetty Helsingissä.
Presidentti Urho Kekkosen johdolla Suomi pyrki omalta osaltaan liennyttämään, rakentamaan yhteistyötä ja edistämään aseidenriisuntaa Euroopassa. Myös tänään tarvitaan vuoropuhelua, liennytystä, yhteistyötä ja toimia asevarustelukierteen lopettamiseksi. ETYKin isäntämaa tuskin voi paljon pahemmin munata juhlakokouksen valmisteluissa, kuin että myös ETYKistä itsessään tylee yksi vastakkainasettelua lisäävä tekijä.
Soini yrittää vedota siihen, että jotkut EU-maat vastustivat boikottilistalla olevien duuman johtohenkilöiden osallistumista, kun Suomen ulkoministeriö asiasta kysyi. ”Sitä saa mitä tilaa”, voi Soinin mainitsemista notifikaatioista todeta. Kun jo ennalta tiedettiin eräiden EU-maiden johtajien Venäjän kutsumista vastustava kanta, on Suomen ulkoministeriö tosiasiassa ratkaissut kielteisen kannan alistamalla kutsumisen tällaiseen notifikaatiomenettelyyn. Se olisi voinut toimia samaan tapaan kuin Ranska, joka ei ole kysellyt notifikaatioiden perään kun on hyväksynyt duuman puheenjohtajan osallistumisen siellä pidettyihin kansainvälisten järjestöjen kokouksiin.
Tämä lienee ministeri Soinin tähän mennessä suurin ulkopoliittinen ”saavutus”, valitettavasti se on tuskin voinut tapahtua ilman presidentti Sauli Niinistön myötävaikutusta. ”Saatanan tunarit”, olisi ehkä Kekkonen kommentoinut.
Helsingin kokous 1975 oli ulkopoliittisen johdon aktiivisuuden ohella rauhantahtoisen eurooppalaisen kansalaismielipiteen ja rauhanliikkeiden toiminnan tulosta. ETYKin 40-vuotiskokouksen epäonnistuminen onkin haaste eurooppalaisen rauhanliikkeiden yhteistyön laajentamiseen.