Stadin ikäohjelmasta ja lastenpsykiatriasta
Kaupunginvaltuuston eilisillan kokousta edelsi infotilaisuus kaupungin johtamisjärjestelmän uudistamisesta. Kaupunginhallituksen jaostossa valmistelevan uudistuksen päälinjat on tarkoitus tuoda valtuuston päätettäväksi marras-joulukuussa. Ensi vuonna valmisteltaisiin johtosäännöt ja muutokset tulisivat voimaan 2017 kevään kuntavaaleihin mennessä. Valtuuston keskustelussa esitettiin useita kriittisiä kommentteja valmisteluihin, jotka näyttävät keskittävän valtaa pieneen piiriin.
Varsinainen kokous alkoi kyselytunnilla, jossa olivat esillä turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen ja liikenneturvallisuus. Turvapaikanhakijoita on Helsingissä nyt noin 2 100 ja uusia paikkoja vastaanottokeskuksille kartoitetaan. Turvapaikanhakijoiden ja vastaanottokeskusten kulut maksaa valtio.
Rene Hursti ilmoitti eroavansa Perussuomalaisista vastalauseena hallituksen politiikalle.
Varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtajaksi valittiin Emma Kari, kun aiempi puheenjohtaja Sanna Vesikansa oli siirtynyt kaupunginhallitukseen. Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Jukka Relander ja uudeksi jäseneksi Outi Alanko-Kahiluoto.
Stadin ikäohjelma
Valtuusto sai lopultakin päätettäväksi vanhuspalvelulain edellyttämän ikäohjelman (vanhuspalveluohjelman). SKP ja Helsinki-listat on tätä jo lähes 5 vuotta vaatinut, mutta kokoomuslaisten kaupunginjohtajien esityksestä se on tähän asti torjuttu.
Stadin ikäohjelmaan sisältyy paljon hyviä tavoitteita ja sen valmistelussa on kuultu asukkaita. Ohjelmasta puuttuu kuitenkin arvio siitä, mitä resursseja tavoitteiden toteuttamiseksi tarvitaan. Esitin Dan Koivulaakson (vas) tukemana, että tarvittavista resursseista valmistellaan vuoden kuluessa esitykset. Tätä kannattivat SKP:n ja Helsinki-listojen lisäksi vain VAS ja Tumppi Varonen (sd).
Tässä puheenvuoroni https://www.yrjohakanen.fi/valtuustossa/2015/090915a/
Esitin lisäksi kolme pontta:
– Kotihoidon päivystävien yksiköiden toiminnan laajentamiseen lisäresursseja talousarvioon. Pontta kannatti Mari Rantanen (ps). Se ei saanut ponnen hyväksymiseen tarvittavaa valtuuston jäsenten enemmistöä (joka on 43) vaan torjuttiin äänin 30, vastaan 3, tyhjää 50.
– Ympärivuorokautisten vanhuspalvelujen henkilömitoituksen säilyttäminen korkeampana kuin Sipilän hallitus esittää. Tätä kannatti Dan Koivulaakso (vas). Se kaatui äänin 37 – 2 – 44.
– Tiedottaminen laajemmin vanhusten mahdollisuuksista saada avustusta asunnon muutostöihin ja kaupungin toimet muutostöiden tekemisen edistämiseksi. Tämä ponsi hyväksyttiin äänin 57 – 0 – 26.
Stadin ikäohjelmaa evästettiin myös muutamalla muulla ponnella, jotka koskivat palveluasuntoon pääsyn kriteerejä, kuljetusmahdollisuuksia ja ikääntyneistä kokemusasiantuntijoina.
Lasten ja nuorten psykiatria
Valtuusto sai seurantaraportin lasten ja nuorten psykiatrian palveluista. Se herätti aika laajan keskustelun, sillä raportti osoitti lasten ja nuorten psykiatrian palvelujen tarpeiden kasvavan ja hoitoon pääsyn odotusaikojen pitenevän. Puheenvuoroni https://www.yrjohakanen.fi/valtuustossa/2015/090915b/
Työterveys liikelaitokseksi
Kaupungin työterveydenhuolto muutettiin liikelaitokseksi. Keskeisenä perusteluna oli tästä aiheutuva hyöty kela-korvauksissa. Kokoomus esitti, että työterveydenhuolto pitää ”suoraan yhtiöittää”, jolloin ei tarvita liikelaitosvaihetta ”valmistautumisena yhtiömuotoon”. Kokoomuksen lisäksi yhtiöittämistä kannatti vain pari perussuomalaista.
Yhtiöittämisen ajoi muun muassa Lasse Männistö, joka on nykyisin Mehiläinen-konsernin terveydenhuollon ulkoistamispalvelujen johtaja. Kysyinkin, missä ominaisuudessa Männistö esiintyi, kun Mehiläinen pääsisi kilpailemaan kaupungin 40 000 työntekijän työterveydenhuollosta, jos työterveydenhuolto yhtiöitettäisiin.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia