Onnittelut kaupungin asukastaloja puolustaneelle verkostolle
Helsingissä pari vuotta jatkunut kiista kaupungin sote-viraston ylläpitämien asukastalojen tulevaisuudesta on ratkennut ja asukastalojen toiminta jatkuu.
Kaupunginhallituksen tänään tekemä päätös säilyttää talot sote-viraston yhteydessä on voitto asukastalojen puolesta sinnikkäästi toimineelle verkostolle. Ilman asukastalojen käyttäjien ja puolustajien toimintaa nämä alueellisen sosiaalityön työllistämisen ja asukastoiminnan avoimet tilat olisi jo ajettu alas.
SKP:n ja Helsinki-listan ryhmä on alusta alkaen ollut mukana puolustamassa näitä taloja, joista kaupungin johto halusi luopua. Meidän mielestämme Helsinkiin tarvitaan lisää kaikille avoimia asukastaloja ja niiden matalan kynnyksen palveluja.
Maunulan asukastalo Saunabaarilla tammikuussa 2014 pidetyn keskustelun päätteeksi perustetun asukastaloja puolustavan verkoston toiminta on ollut monella tavalla opettavaa ja optimismia herättävää. Ensimmäisissä tapaamisissa jopa sote-lautakunnan jäsenistä suurin osa ei näyttänyt olevan oikein selvillä sote-viraston ylläpitämien asukastalojen erityisestä roolista alueellisessa sosiaalityössä, työllistämisessä ja yhteisöllisessä toiminnassa. Monet valtuutetut ja lautakunnan jäsenet olivat valmiita luopumaan kaupungin asukastaloista. Nyt keskustelu on kääntynyt toisin päin: Jopa kaupunginhallituksen enemmistön mielestä on syytä selvittää asukastaloilla tapahtuvan alueellisen sosiaalityön ja työllistämisen laajentamista.
Asukastaloja puolustava verkosto teki toiminnallaan näkyväksi sen, mistä kaupungin asukastaloissa on kyse, keitä niiden alas ajaminen pahiten koskee ja millaisia mahdollisuuksia asukastalojen toiminnan kehittäminen tarjoaa. Asukastalojen perusidea erilaisten ihmisten, vapaaehtoistyön, työllistettyjen, järjestöjen ja sosiaalityön ammattilaisten yhteistyöstä näytti voimansa. Näkyväksi tuli sekin, mikä rooli on kokoomuksella ja muutamilla sille kuuliaisilla virkamiehillä. Helsingin kaupungin asukastaloja puolustanut verkosto osoitti, että jyräämiseen ei tarvitse alistua: asukkaat voivat vaikuttaa, mutta vaatii usein – kuten tässäkin – pitkää ja periksiantamatonta kamppailua.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia