Valtuuston päättynyt vuosi
Näin vuoden vaihtuessa voi koota vähän yhteen tietoja kaupunginvaltuuston päättyneestä vuodesta 2015.
Valtuusto kokoontui 21 kertaa ja käsitteli 351 asiaa. Kokoukset kestivät yhteensä noin 65 tuntia. Tämän lisäksi olivat tietysti erilaiset valtuuston infotilaisuudet, seminaarit, asukastilaisuudet, valtuustoryhmän kokoukset ym kokouksiin valmistautuminen.
Kaupunginkanslian tilastojen mukaan käytin valtuuston kokouksissa 141 puheenvuoroa, mikä oli aika lailla enemmän kuin muilla valtuutetuilla. Yhden hengen valtuustoryhmän edustajalle puheenvuoroja kertyykin helposti enemmän kuin suurissa ryhmissä. Iso osa puheenvuoroistani löytyy näiltä kotisivuilta ja loputkin valtuuston sivuilla julkaistusta keskustelupöytäkirjasta. Videotallenteena kokouskeskusteluja voi katsoa Helsinki-kanavalta.
Jätin valtuustoaloitteita 13. Lisäksi teimme ryhmäaloitteen pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden auttamisesta ja kotouttamisesta.
SKP:n ja Helsinki-listojen esittämistä ponsista hyväksyttiin 8, mikä on aiempia vuosia enemmän. Hyväksytyt ponnet koskivat YK:n päätösten noudattamista koskien Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla toimivia yrityksiä, vanhusten asuntojen muutostöitä, työväenopiston toiminnan jatkamista Oulunkylä-talossa, Helenin palveluja uusiutuvan energian hankkeissa, energiatehokkuutta lisäävien älykkäiden verkkojen edistämistä, HSL:n lippujen hintojen isojen korotusten ehkäisemistä ja Raide-Jokerin kiirehtimistä sekä sen varmistamista, ettei Apotti-hankkeessa siirretä asiakas- ja potilastietoja Yhdysvaltoihin.
Lisäksi talousarvioon hyväksyttiin lisämääräraha Pakilan nuorisotilan jatkon turvaamiseksi, jota esitin yhdessä alueen muiden valtuutettujen kanssa. Monien vuosien ajan valtuustossa esittämäni Maunulan monitoimitalon suunnittelusta on nyt edetty talon rakentamiseen ja osallistuvan budjetoinnin idean konkretisoimiseen. Aiempien aloitteittemme tuloksena ilmestyi laaja tutkimus Helsingin sotasurmista ja vuoden 1918 vankileireillä menehtyneistä.
Valtuustoryhmämme muut edustajat ovat tehneet lukuisia esityksiä mm. kulttuuri- ja kirjastolautakunnassa, työllistämistoimikunnassa, työväenopiston johtokunnassa, UMO-säätiössä ja poliisin neuvottelukunnassa.
Kokoomuksen, vihreiden ja demareiden johdolla jatkettiin palveluja heikentävää ja työttömyyttä pahentavaa budjettilinjaa. Talousarvion ohella päättyneen vuoden suurimpia ratkaisuja valtuustossa olivat Helen-yhtiötä koskeva linjaus kivihiilen polton vähentämisestä, vanhuspalveluohjelma eli Stadin ikäohjelma (josta ryhmämme oli tehnyt jo usean vuoden ajan aloitteita), oikeiston ja vihreiden läpi ajama Palmian pilkkominen ja yhtiöittäminen, kaupungin asukastalojen säilyttäminen ja sote-lautakunnan enemmistön siunaama suunnitelma terveysasemien keskittämisestä sekä kokoomuksen, vihreiden ja SDP:n johdolla jatkunut tonttivuokrien korottaminen.
Oikeistolaisen politiikan herättämät paineet näkyivät monien äänestysten lisäksi siinä, että vihreistä siirtyi valtuutettua Vasemmistoliittoon, Perussuomalaisista yksi ryhtyi sitoutumattomaksi ja kokoomuksesta yksi siirtyi vihreisiin.
Alkavana vuonna on taas edessä monia isoja ratkaisuja, kuten sote- ja aluehallinnon uudistus, Helsingin yleiskaava, kaupungin johtamis- ja virastojärjestelmän muutosesitys, ratkaisu Guggenheim-museosta ja monia lähipalveluja, kuten kouluverkkoa koskevia esityksiä.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia