Helsinki keskittää valtaa ja rahastoi ylijäämiä
Valtuuston kevätkauden viimeisen kokouksen pääasioita olivat johtamisjärjestelmän muutos, asumisen ohjelma sekä tilinpäätös ja tarkastuslautakunnan arviokertomus. Ratkaisut vietiin läpi kokoomuksen ja vihreiden johdolla tehtyjen sopimusten mukaisesti, pilkkuakaan muuttamatta.
Valta keskitetään pieneen piiriin
Kokoomus ja vihreät tekivät alkuvuodesta poliittisen kaupan siitä, että vihreät saavat haluamansa pormestarimallin sillä ehdolla, että samalla lopetetaan suurin osa lautakunnista ja keskitetään lisää valtaa virkamiehille. SDP, VAS ja muut kaupunginhallituksen ryhmät lähtivät tähän mukaan kun niille luvattiin neljän megalautakunnan alaisuuteen muutama jaosto, mutta vailla budjettivaltaa, ja tukea kaupunginhallituksen poliittisille ryhmille. Pormestareille kaavaillaan yli 12 000 – yli 15 000 euron palkkoja tai palkkioita.
Esitin ensin asian palauttamista Sirkku Ingervon (vas) kannattamana. Se torjuttiin äänin 77 – 4 (Hakanen, Ingervo, Hursti, Wallgren), poissa 2 (Valokainen, Heinäluoma). Sen jälkeen esitin ehdotuksen hylkäämistä ja kun sille ei löytynyt kannatusta, jätin eriävän mielipiteen.
Perussuomalaisten puheenvuorossa esitettiin neuvoa-antavaa kansanäänestystä siitä, keitä valitaan pormestareiksi, mutta ryhmä irtisanoutui esityksestä eikä lain mukaan henkilövalinnoista kunnissa voi toteuttaa kansanäänestystä.
Asukkaiden vaikutusmahdollisuuksista ei kaupunginhallitus esittänyt mitään konkreettista. Suhtautumista kuvaa se, että kaupungin johto kysyy asukkaiden ”osallistamisesta” ehdotuksia netissä ja kirjastoissa kyselyllä, joka on avattu kesäkuussa ja päättyy heinäkuun lopussa. Tästä huolimatta kyselyyn kannattaa osallistua. Lisäksi voi ”hakea” osallisuusmallin yhteiskehittämispäiville heinäkuun loppuun asti.
Ylijäämät ja alibudjetointi jatkuvat
Tarkastuslautakunnan arviokertomus nosti esille monia ongelmia palveluissa. Samaan aikaan päätetty viime vuoden 2015 tilinpäätös osoittaa peruskaupungille 29 miljoonaa voittoa ja kaupunkikonsernille 282 miljoonaa voittoa. Esitin René Hurstin kannattamana, että osa kaupungin oman toiminnan ylijäämästä olisi ohjattu lisärahoituksena palveluihin ja työllistämiseen. Tämä esitys torjuttiin äänin 17 – 2 – 65. Kannatusta tuli Hurstin lisäksi VAS:lta ja Helena Kantolalta (ps).
Asumisen ohjelma
Edellisessä valtuuston kokouksessa keskusteltuun asumisen ja siihen liittyvän maankäytön ohjelmaan tehdyt esitykset oli siirretty tähän kokoukseen äänestettäväksi. VAS:n ryhmäpuheenvuorossa Paavo Arhinmäen tekemät ja SKP:n ja Helsinki-listojen puheenvuorossa kannattamani neljä vastaesitystä hylättiin selvin numeroin, niitä tuki enimmillään 14 valtuutettua. Samoin hylättiin esittämäni ponnet.
Valtuusto kokoontuu seuraavan kerran vasta 31.elokuuta. Mutta sitä ennen ehtii tapahtua paljon.
Kirjoita kommentti
- Tähdellä * merkityt kohdat pakollisia