Digijätit ja EU – mitä tekee digikomissaari Henna Virkkunen?
![](https://www.yrjohakanen.fi/wp-content/uploads/2025/01/Henna-Virkkunen_EPHearing.jpg)
Kymmenen kuukautta sitten Facebook sulki tilini, ennalta varoittamatta ja pysyvästi. Perusteluna oli vain muutama sana: ”instagram-tilisi aktharbethy ei noudata sääntöjämme”. Minulla ei ole kuitenkaan tuolla nimellä mitään tiliä.
EU:n digipalveluasetuksen (DSA) mukaan palvelun tarjoaja on velvollinen esittämään täsmälliset perustelut, kertomaan mitä tietoja heistä on kerätty ja tarjoamaan mahdollisuuden valittaa päätöksestä, jos tili suljetaan.
Olen vaatinut näiden oikeuksien ja velvollisuuksien toteuttamista Facebookilta ja sitä hallitsevalta Metalta. Yhtiöt ovat kuitenkin estäneet sen. Kun facbook-tilini on suljettu, en voi kirjautua valitustenkäsittelyjärjestelmään. Metalta olen saanut vain yhden lauseen automaattivastaukset: et kuulu yhteisöön, tiliä ei voi ”raporttimme” perusteella avata. Jatkokysymykseen, minkä ”raportin”, ei ole vastattu.
Facebook-tilini sulkeminen johti siihen, että en ole voinut jatkaa myöskään SKP:n Helsingin piirin, Asukkaiden Helsinki -verkoston ja eräiden muiden sivujen ylläpitäjänä enkä osallistua vaalikampanjoihin Facebookissa.
Digijättien itsevalvonta?
Vuonna 2022 hyväksytyn DSA-asetuksen toteuttamista valvoo EU-komissio. Uusi digikomissaari Henna Virkkunen (kok) on luvannut vahtia tiukasti, että Facebook, Instagram, X, Tik Tok ja muut digijätit noudattavat asetusta (HS 12.11.).
Asetus antaa komissiolle periaatteessa tehokkaita keinoja laittaa digiyhtiöitä kuriin. Se voi asettaa uhkasakkoja ja sakkoja, jotka voivat olla jopa 6 % niiden maailmanlaajuisesta liikevaihdosta. Vakavissa rikkomuksissa komissio voi esittää oikeudelle yhtiön toiminnan väliaikaista keskeyttämistä.
Komissio ja digikomissaari ovat kuitenkin korostaneet digiyhtiöiden itsevalvonnan ensisijaisuutta. Ainakin tähän asti on vältelty puuttumista DSA-asetuksen rikkomuksiin tehokkailla keinoilla. Samaan aikaan EU on edistänyt kauppasopimuksia, jotka vahvistavat digijättien asemaa.
Viime vuonna komissio aloitti virallisen menettelyn, jossa se epäilee asetuksen rikkomisesta useita yhtiöitä – mm. Facebook, Instagram, Meta, X ja Tik Tok. Nähtäväksi jää, miten yhtiöt vastaavat, käyttääkö komission oikeutta tutkia palveluntarjoajien algoritmeja ja tyytyykö komissio neuvottelemaan asettamatta sakkoja.
Traficom vei valituksen EU-viranomaisen käsittelyyn
En ole ainoa, jonka tili on suljettu Facebookissa. Erikoista tapauksessani on se, että tili suljettiin heti pysyvästi, antamatta mahdollisuutta oikaista vääriä tietoja ja estäen valituksen tekemistä.
Tämä rikkoo juuri niitä palvelun käyttäjän oikeuksia ja palvelutarjoajan velvoitteita, joiden loukkaamista komissio tutkii. Tämä lienee vaikuttanut siihen, että liikenne- ja viestintävirasto Traficom päätti viedä valitukseni DSA-asetuksen mukaiselle toimivaltaiselle viranomaiselle. Se on Facebookin ja Metan Euroopan toimipaikan mukaan digipalvelujen koordinaattori Irlannissa. Viranomainen otti asian heinäkuussa käsittelyyn ja sai minulta pyytämänsä pitkän listan lisätietoja.
Kenen sana on vapaa?
Suuret sosiaalisen median alustat ovat merkittäviä yhteiskunnallisen keskustelun ja vaikuttamisen foorumeita. Tilastokeskuksen mukaan 16-74-vuotiaista suomalaisista yli 60 % käyttää somea päivittäin tai lähes joka päivä.
Globaaleilla some-alustoilla on miljardeja käyttäjiä, Facebookilla jopa yli 3 miljardia. Facebookin lisäksi mm. Instagramia, WhatsAppia ja Messengeriä hallitsevan yhdysvaltalaisen Metan liikevoitto viime vuodelta on noin 40 miljardia dollaria.
Digijätit voivat nostaa tai estää joidenkin mielipiteiden näkymistä algoritmeilla ja moderoinnilla. Käyttäjien sijasta somea hallitsee digijättien pyrkimys lisätä kävijämääriä, mainosrahoja ja kauppatavaraksi alistettavia käyttäjätietoja. Ne voivat ohjata myös poliittisia teemoja, esimerkiksi hiljentää palestiinalaisia tukevia ääniä.
Maailman rikkain mies Elon Musk auttoi sadoilla miljoonilla dollareilla ja hallitsemillaan algoritmeilla Donald Trumpin vaalivoittoon. Vastapalveluksena Musk on saanut Trumpin ja presidentin hallinnon lähipiirissä aseman, jolla voi ajaa omia bisneksiä kilpailijoiden kustannuksella. Eikä Musk aio tyytyä tähän. Hän virittelee äärioikeiston kanssa jo uusia kuvioita muun muassa Saksassa, Italiassa, Britanniassa ja Unkarissa. Samalla Musk painostaa yhdessä Metan Mark Zuckerbergin kanssa EU:ta luopumaan digitalouden tiukemmasta sääntelystä.
Digijättien vallan kasvusta on varoitettu jo pitkään. Niiden kanssa monin tavoin kimpassa olevan poliittisen eliitti piirissä moni laskee nyt hyötyvänsä tukemalla digimiljonäärien ajamaa sääntelyn purkamista. EU-komissiolla on ollut yli kaksi vuotta toimivaltaa puuttua asiaan, mutta missä ovat teot? USA:ssa vaalit hävinnyt Joe Bidenkin varoitti vasta jäähyväispuheessaan jälkijättöisesti: ”Amerikassa on muodostumassa oligarkia, jolla on äärimmäistä rikkautta, valtaa ja vaikutusvaltaa” (Yle 15.1.).
(Tiedonantaja 1/2025. Kuvat @Euroopan unioni, YuoTube)
*****
Some-alustojen maailman Top-10
Facebook – noin 3,07 miljardia käyttäjää
YouTube – 2,5 miljardia käyttäjää
WhatsApp – 2 miljardia käyttäjää
Instagram – 2 miljardia käyttäjää
TikTok – 1,6 miljardi käyttäjää
LinkedIn – 1 miljardi käyttäjää
Messenger – 977 miljoonaa käyttäjää
Telegram – 900 miljoonaa käyttäjää
Snapchat – 800 miljoonaa käyttäjää
X (entinen Twitter) – 586 miljoonaa käyttäjää
(Lähde: Statista April 2024. Huom. luvuista puuttuvat Kiinan tiedot.)