Trumpin MEGA-voitto
Donald Trumpin valinnasta Yhdysvaltojen presidentiksi ja republikaanien voitosta myös kongressin vaaleissa ei voi tehdä vielä pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Teot ratkaisevat, mutta vaalitulos antaa Trumpille vahvan mandaatin toteuttaa ohjelmaansa.
Kamala Harris ei tehnyt pesäeroa Joe Bideniin ja hänen kautensa politiikkaan, joka on merkinnyt suurelle osalle väestöstä taloudellisia vaikeuksia. Demokraatit ovat menettäneet luottamusta erityisesti työväenluokan ja pienituloisten keskuudessa.
Vaikka USA:n talous on kasvanut Bidenin kaudella, ovat monien työntekijöiden reaalipalkat alentuneet inflaation myötä. Trumpin puheet laittomien maahanmuuttajien palauttamisesta ja yhdysvaltalaisten yritysten tukemisesta vetosivat työpaikoistaan ja toimeentulostaan huolestuneisiin, jotka kokivat Bidenin hallinnon unohtaneen heidät. Olkoonkin, että niitä esitti rikoksista tuomittu miljonääri.
*****
Trump aloittaa uuden presidenttikautensa paljon perusteellisemmin valmistautuneena kuin kaaosmaisesti kulkeneen ensimmäisen kauden. Konservatiivisen Heritage Foundationin johdolla on valmisteltu kymmenien oikeistolaisten ajatushautomon yhteistyönä Project 2025 -suunnitelma. Se on lähes tuhatsivuinen konkreettinen toimenpideohjelma valtiollisen koneiston uudelleenorganisoimiseksi ja konservatiivisen käänteen toteuttamiseksi. Suunnitelma yhdistää erilaisia oikeistolaisia ryhmiä ja tarjoaa pohjan, jolla henkilöitä valitaan Trumpin hallintoon. Puhutaan jopa kymmenien tuhansien virkamiesten vaihtamisesta Trumpille lojaaleihin.
Trump taustajoukkoineen haluaa Yhdysvaltojen irtaantuvan sellaisesta valtiollisesta sääntelystä ja niistä kansainvälisistä sopimuksista, joita he pitävät esteenä tai jarruna USAn talouden kasvulle ja yritysten menestykselle. Liittovaltion roolina on tukea entistä enemmän suuryhtiöitä ja pönkittää fossiilikapitalismin perinteisiä aloja. Kuvaan kuuluvat miljardööri Elon Muskin nostaminen ”MEGA-kansanliikkeen neroksi” ja lupaukset yleisistä veronalennuksista.
*****
Todennäköisesti Trumpin ensimmäisiin toimiin kuuluu irtaantuminen Pariisin ilmastosopimuksesta ja USAn ympäristölainsäädännön heikentäminen. Odotettavissa on, että investoinnit vihreään siirtymään vähenevät ainakin liittovaltion tasolla.
Vapaakaupan ja globalisaatioon liittyvien keskinäisten riippuvuuksien sijasta Trump korostaa Yhdysvaltojen talouden vahvistamista asettamalla tulleja tuonnille muista maista. Trumpin taustajoukoissa on jo käyty läpi kansainvälisiä kauppasopimuksia, joista ainakin osa aiotaan laittaa uusiksi. Erityisesti Kiinan kauppaa ja roolia halutaan rajoittaa. Seuraako tästä kauppasotia, jää nähtäväksi.
*****
Republikaanit voittivat myös kongressin vaaleissa enemmistön ainakin senaattiin. Lopullinen tulostenlaskenta ratkaisee, onko republikaaneilla myös edustajahuoneessa enemmistö. Jos Trump saa värisuoran, hän kykenee ajamaan läpi radikaalin muutosohjelman ja tekemään sen toteuttamiseksi tarvittavia lakeja, budjetteja ja virkanimityksiä.
Autoritaarinen johtaja saa vaalien tuloksena myös muodollisesti entistä vahvemman aseman ja lisää keinoja heikentää muun muassa erilaisten vähemmistöjen ja työntekijöiden oikeuksia.
*****
Euroopan unioni kuuluu omalla tavallaan USA:n vaalien häviäjiin. EU-johtajat ovat sitoneet unionin linjan ja tulevaisuuden kumppanuuteen Yhdysvaltojen kanssa. USAssa nyt voimistuva protektionismi muuttaa taloudellisia kilpailuasetelmia. Samalla on käynyt entistä selvemmäksi, että puheet yhteisistä arvoista USAn kanssa ovat vailla pohjaa.
Ukrainassa USAn vaalitulos merkitsee uudenlaista pakkoa tunnustaa tosioita. Ukraina ei voi voittaa sodassa Venäjää. Se joutuu todennäköisesti neuvottelemaan tulitauosta ja rauhasta, jossa osa Ukrainan alueesta on käytännössä Venäjän hallinnassa ja ovi Natoon jää kiinni. En pidä realistisena Suomessakin esitettyjä puheita siitä, miten Naton eurooppalaiset jäsenmaat ja EU korvaavat USAn mahdollisesti supistuvan tuen. Ukrainasta voi muodostua pitkäksi ajaksi ns. jäätynyt kriisi ja maan talouden kuntoon saamisesta iso lasku EUlle.
Vielä vähemmän toivoa Trumpin valinta antaa palestiinalaisille. Ei ole sattuma, että kansanmurhapolitiikkaa toteuttava Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu oli heti vaalin jälkeen ensimmäisten joukossa onnittelemassa Trumpia. Israelin johto arvioi selvästi, että Trumpin hallinto antaa heille vapaat kädet jatkaa palestiinalaisten murhaamista ja sotatoimien laajentamista myös Libanonissa, ehkä Iraniinkin. Eikä EUlla ole tälläkään alueella omaa linjaa.
*****
Konservatiiviset ja äärioikeistolaiset liikkeet eri maissa ovat saaneet lisää pontta USA:n vaalien tuloksista. Eikä vaikutus rajoitu vain oikeistopuolueisiin. Se näkyy myös EUn tasolla.
Trumpin vaatimuksiin lisätä asehankintoja ja eurooppalaisten jäsenmaiden rahoitusta Natossa on vastattu jo kiltisti. Samalla EU:ssa keskustellaan yhteisvelasta, jolla rahoitettaisiin investointeja teknologian alalla, teollisuuden kilpailukykyä ja Ukrainan tukea. Paineet purkaa yritysten sääntelyä kasvavat. Lisäksi Unionin päätöksentekoa halutaan tehostaa siirtymällä laajemmin enemmistöpäätöksiin. Suomikin on avaamassa tietä EUn uusille tulkinnoille maahanmuuton rajoittamisesta kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista piittaamatta.
Kaikkien eduskuntapuolueiden sopima Ylen rahoituksen leikkaaminen, joka on johtamassa rajuun henkilöstön vähentämiseen, kertoo hätkähdyttävällä tavalla monessa suhteessa Trumpille tyypillisestä suhtautumisesta mediaan.
*****
Muutamat innokkaimmat perussuomalaiset olivat vaalien jälkeen Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa MEGA-lippalakeissa. Orpon ja Purran hallituksen politiikka heikentää kuitenkin perussuomalaisten mahdollisuuksia esiintyä vaihtoehtona ja työväen etujen puolustajana. USAn vaalitulos onkin vasemmistolle ja vihreille haaste tehdä selvä pesäero leikkauspolitiikkaan, hylätä haikailu kokoomuksen kanssa tapahtuvasta hallitusyhteistyöstä ja rakentaa uudelleen elävät yhteydet ruohonjuuritasolle.