Gazan lasten verta myös Suomen hallituksen käsissä

22.7.2024

 

Myös Kansainvälinen tuomioistuin on nyt todennut Israelin harjoittaman Palestiinan alueiden miehityksen ja Israeliin liittämisen laittomaksi. Se vaati Israelia lopettamaan siirtokuntatoiminta, evakuoimaan siirtokuntalaiset ja sallimaan miehityksen takia siirtymään jutuneiden palestiinalaisten paluu kotiseudulleen. Jo aiemmin tänä vuonna Kansainvälinen rikostuomioistuin edellytti Israelin tekevän kaikkensa palestiinalaisten kansanmurhan estämiseksi ja humanitaarisen avun saamiseksi Gazaan. Lisäksi YK:n turvallisuusneuvosto on vaatinut Gazaan välitöntä tulitaukoa ja YK:n yleiskokous tunnustanut Palestiinan valtion.

Israelin johto on torjunut jyrkästi kaikki nämä velvoittavat päätökset. Se on päinvastoin laajentanut pommituksia Gazan kaistaleella, päättänyt ottaa haltuun suuren maa-alueen Länsirannalla ja kiihdyttänyt pommi-iskuja myös Libanoniin.

Suomen ulkopoliittisen linjan sanotaan perustuvan YK:n ja kansainvälisen oikeuden periaatteisiin. Milloin Suomen ulkopoliittinen johto ja hallitus alkavat noudattaa niitä suhteissa Israeliin?

On häpeällistä, että Suomi jatkaa asekauppaa Israelin kanssa, ei ole tunnustanut Palestiinan valtiota, ei toteuta kansainvälisen oikeuden velvoitteita toiminnasta kansanmurhan ehkäisemiseksi eikä ole edes suostunut edes vastaamaan myönteisesti Maailman terveysjärjestön pyyntöön ottaa vastaan vakavasti loukkaantuneita Gazasta. Palestiinalaisten verta on myös Suomen hallituksen käsissä.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »