Die Linken hajaannus ja uusi puolue
Saksaan syntyy uusi vasemmistopopulistiseksi luonnehdittu puolue ja vasemmistopuolue Die Linke hajoaa. Uusi puolue syntyy kansanedustaja Sahra Wagenknechtin johdolla ja sitä alkaa rakentaa yhdistys, joka nojaa nimeään myöten Wagenknechtin poikkeuksellisen suureen suosioon, ”Bündnis Sahra Wagenknecht – Für Vernunft und Gerechtigkeit”.
Monet tekijät taustalla
Die Linken hajaannuksen ja uuden puolueen syntymisen taustalla ovat monet tekijät. Saksan talouden ja sen kehitysmallin kriisi, itäisen Saksan toisen luokan asema, hyvinvointivaltion rapautuminen, Saksan pitkään harjoittaman liennytyspolitiikan väistyminen sotilaallisiin keinoihin nojaavan ulkopolitiikan tieltä, maahanmuuton haasteet, vasemmiston vaalitappiot…
Die Linken ja sen parlamenttiryhmän piirissä on jo pidempään kiistelty muun muassa perinteisen luokkapolitiikan ja identiteettipolitiikan suhteesta, sosiaalisten kysymysten painoarvosta, rauhanpolitiikasta ja suhtautumisesta Venäjään, maahanmuuttopolitiikasta, talouden ns. vihreän siirtymän toteuttamisen tavoista, vaalitappioiden syistä ja siitä, miten padotaan äärioikeiston nousua.
Kyse on myös erilaisista lähtökohdista ja kulttuureista, kun entisen DDR:n johtavan puolueen perillinen PDS, Länsi-Saksan sosialidemokraattisesta puolueesta eronnut vasemmistosuuntaus WASG, erilaiset pienemmät vasemmistolaiset ryhmät ja Die Linkeen perinteisten järjestöjen ulkopuolelta tulleet nuoret ovat liittyneet yhteen.
Wagenknecht poikkeuksellisen suosittu
Eilisessä tiedotustilaisuudessa Wagenknecht nosti uuden puolueen tärkeimmäksi tehtäväksi haastaa Saksan nykyisen hallituksen politiikka. Samalla hän torjui yhteistyön äärioikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle AfD-puolueen kanssa. Hän torjui myös syytökset Venäjä-mielisyydestä ja ilmoitti kannattavansa rauhanvälittämistä Ukrainaan ”ammuksia sodille”-politiikan sijaan.
Die Linken parlamenttiryhmän johdossa aiemmin toiminut Wagenknecht on noussut poikkeuksellisen suosituksi vasemmistopoliitikoksi. Monet toivovat hänen vasemmistopopulistisen politiikkansa tuovan vaalivoiton, joka muuttaa Saksan poliittiset asetelmat. Toiset taas pelkäävät, että uusi puolue tarjoaa vanhoja vastauksia uusiin ongelmiin ja johtaa vasemmiston putoamiseen parlamentista.
Dramaattisia vaikutuksia?
Uusi puolue aikoo osallistua ensi vuonna aluevaaleihin ja EU-parlamentin vaaleihin. Nykyisistä Die Linken 39:stä liittopäivien kansanedustajasta on tähän mennessä 10 liittynyt uuteen yhdistykseen, heidän joukossaan myös toinen parlamenttiryhmän nykyisistä puheenjohtajista, Amira Mohammed Ali. Nähtäväksi jää, miten laajasti Wagenknechtin suosio realisoituu vaaleissa uuden puolueen kannatukseksi.
Die Linken hajoamisella voi olla dramaattiset vaikutukset Saksan ja laajemminkin Euroopan vasemmistolle. Die Linken johdolle se on iso tappio. Toisaalta ero Die Linkestä vain kuukausi ennen sen puoluekokousta kertoo siitä, että Wagenknecht tovereineen ei uskonut enää voivansa muuttaa Die Linken linjaa.
Paljon riippuu jatkossa yhtäältä uuden puolueen linjasta ja toisaalta siitä, millaista yhteistyötä syntyy muun muassa Euroopan parlamentin vaalien jälkeen. Sen lisäksi, että Die Linke uhkaa pudota Saksan parlamentista, voi EU-parlamentissa tulla vaikeuksia vasemmistolle muodostaa riittävän monen edustajan virallinen ryhmä, jos yhteistyöhön ei kyetä.
Die Linken hajaannus ja uuden puolueen synty ovat haaste myös eurooppalaiselle vasemmistolle analysoida muutoksia, arvioida kriittisesti omaa tilaa ja kehittää vaihtoehtoista politiikkaa. Monet Saksassa kiistellyt kysymykset ovat ajankohtaisia myös meille.
(Kuvassa keskellä Sahra Wagenknecht)