Ossi Somman muistolle
Syyskuun 10. päivä suruviesti kertoi kuvanveistäjä, ympäristötaiteilija Ossi Somman kuolleen. Hän kuoli 94-vuotiaana kotikaupungissaan Nokialla.
Ossi Somma tunnetaan töistään, joilla hän kävi ”kuvasotaa kuvalla kuvaa (mainoskuvaa) vastaan”, kuten hän itse niitä luonnehti. ”Elämme maailmassa, jossa ihmisarvo ja koko maapallo ovat muuttuneet kauppatavaraksi. Ahneus, itsekkyys ja välinpitämättömyys ovat hyväksyttyjä ominaisuuksia.”
Somma otti voimakkaasti kantaa sotaa ja militarismia, työttömyyttä, eriarvoisuutta, kerskakulutusta ja rahan palvontaa vastaan. Jo teosten nimet kertovat paljon: Viimeinen ratsastajapatsas, Puolueettomat helvetin portilla, Terrorismi tänään, Pakolaisteltta, Työvoimatoimisto ja Kulutusyhteiskunta muuttuu Danten helvetiksi.
Hänen kotitalonsa, vanhan koulun pihapiiri Siurossa on ainutlaatuinen veistospuisto ja ”vahakabinetti”, jotka kertovat ja kommentoivat maailman tilaa. Pihan vaikuttavin teos on Optimistinen luonto: edellisten asukkaiden jättämä autonromu, jonka moottoritilasta kasvaa mänty, jonka Somma istutti siihen muuttaessaan taloon 1972.
Punakaartilaisen poika, nuorena rakennuksilla ja merillä töitä tehnyt, Nokian Pyryssä urheillut Ossi Somma aloitti taideopintonsa Ateneumissa ja teki aluksi varsin klassisia veistoksia. Käänteentekeväksi muodostuivat vakava auto-onnettomuus ja sen jälkeen 60-luvun lopulla opinnot Repin-instituutissa Leningradissa.
Somman töitä on Ateneumin, Kiasman, Moskovan nykytaiteen museon ja useiden muiden museoiden kokoelmissa.
Ossi Somma luonnehti itseään kristityksi kommunistiksi ja pasifistiksi. Hän sai taiteellisesta urastaan Suomi-palkinnon vuonna 1996, Kiila-palkinnon 1999 ja professorin arvonimen vuonna 2000.
(Tiedonantaja-lehti 9/2020). Kuvassa Ossi Somma kesällä 2016 Siurossa ja hänen teoksensa Vappukulkue.)