Yksityistämistä siunaamassa – ja vastustamassa

22.10.2015

Eilisen valtuuston kokouksen listalla oli pääasiana esitys Helsingin kaupungin bussiliikenneyhtiön myymisestä Koiviston Auto Oy:n tytäryhtiölle. Esitys oli johdonmukainen jatko 90-luvulla alkaneelle bussiliikenteen kilpailuttamiselle ja vuonna 2004 päätetylle yhtiöittämiselle. Niiden varoitettiin jo silloin johtavan lopulta koko bussiliikenteen yksityistämiseen.

Kun Helsingin bussiliikenne yhtiöitettiin 2004, sivuutettiin mahdollisuus järjestää kaupungin sisäinen bussiliikenne kunnallisen liikelaitoksen puitteissa. Tällainen vaihtoehto olisi niin Suomen kuin EU:n lain mukaan mahdollinen. Samalla tavalla kävi nyt, taaskaan ei haluttu selvittää mahdollisuutta kehittää Helsingistä tulevaisuuden joukkoliikennekaupunki, jossa sisäinen joukkoliikenne on kunnan itse järjestämää ja jossa lippujen hintojen jatkuville korotuksille pannaan stoppi.

Kokoomuksen Kauko Koskinen ja Tatu Rauhamäki totesivat bussiyhtiön myynnistä, että ”lopultakin”. Kokoomukselle yksityistäminen näyttää olleen jo pitkään tavoitteena. Se kannattaa muistaa, kun puhutaan taas uusista toiminnoista, joita halutaan yhtiöittää.

SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä vastusti kaupungin bussiliikenteen myymistä ja esitti vaihtoehtona kaupungin oman liikelaitoksen, kuten HKL:n, puitteissa tapahtuvaa Helsingin sisäisen bussiliikenteen järjestämistä. Käytännössä tämä olisi tarkoittanut esimerkiksi sitä, että Helsingin sisäisten bussilinjojen kilpailuttaminen lopetetaan sitä mukaan kuin sopimuskausia päättyy, HKL ryhtyy ajamaan sisäisiä bussireittejä, bussiliikenneyhtiö ajetaan vaiheittain alas, kaupunki tarjoutuu ostamaan sen kaluston HKL:n käyttöön, työntekijät siirtyvät liikkeenluovutussääntöjen mukaisesti HKL:lle ja kaupungin liikelaitos HKL vetäytyy Helsingin ulkopuolisilta reiteiltä. https://www.yrjohakanen.fi/valtuustossa/2015/211015a/

Tätä ehdotusta kannattivat Harri Lindell, Nina Huru ja Nuutti Hyttinen (PS) sekä Rene Hursti (sit). SDP:n Wallgren ja VAS:n Koivulaakso ja Muttilainen istuivat paikoillaan äänestämättä mitään. Yksityistämispäätös hyväksyttiin äänin 75 – 5.

Valtuusto hyväksyi lisäksi Herttoniemen yritysalueen asemakaavan muutoksen, jolla osa toimitilarakentamisesta voidaan muuttaa asuntorakentamiseksi.

Asukkaiden budjettiriihin tänään

Helsingin kaupungin ensi vuoden budjettiesityksestä keskustellaan tänään klo 17 Kinaporin palvelukeskuksen isossa salissa. Pro kuntapalvelut –verkoston puolesta Lea Krank, Juha Nurmela ja Olli Salin avaavat budjettia. Kommenttipuheenvuorot pyydetty työttömien, opiskelijoiden ja ay-väen edustajilta. Asukkaiden esityksiin vastaamassa valtuustoryhmien edustajat.

Valtuustoryhmämme avoin budjettikokous pidetään tiistaina 3.11. klo 18. Paikka varmistuu lähiaikoina.

Yleiskaava ja muita keskustelutilaisuuksia

Maanantaina 26.10. on klo 18 valtuustoryhmämme järjestämä kaikille avoin keskustelutilaisuus Helsingin yleiskaavaehdotuksesta. Sitä esittelevät yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen ja yleiskaavasuunnittelija Elina Luukkonen. Tilaisuus on Oulunkylän kirjaston monitoimisalissa, hyvien kulkuyhteyksien äärellä (junat, bussit 550, 52, 64).

Velkabisneksestä ja sen uhreista, muun muassa Helsingin ylivelkaisten lapsiperheiden ja asunnottomien tilanteista keskustellaan Maanantaiklubilla 2.11. klo 19. Keskustelua alustavat Suomalainen velkakirja –teoksen toinen kirjoittaja Jyri Hänninen ja ylivelkaisten ongelmien kanssa työskennellyt sosiaalialan työntekijä. Lauluja esittää Heikki Ketoharju.

Seuraava valtuuston kokous on 4.11. klo 18 ja budjettikokous 11.11. Eilisessä kokouksessa hyväksyttiin myös ensi vuoden kokousaikataulu, 20.tammikuuta alkaen joka toinen viikko juhannukseen asti ja sitten 31.elokuuta alkaen taas joka toinen keskiviikko.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »